Túró és talán lepény avagy Emlékszem

  • 2020.10.13.
  • 7

Emlékszem... még kölyök koromban a messzimama, szokott nekünk sütni (gondolom másnak is, de azt is mi faltuk be) egy olyan tésztát, amit Ő csak nemes egyszerűséggel Paraszt lepénynek hívott.Valószínű, hogy ezt többen ismeritek, csak más néven, amit nyugodtan
írjatok meg kommentben
- kösziköszi-Maga a tészta, a süti egy könnyű, kellemesen vastag, finom, laza kelt tészta ami jó fajta házi baracklekvárral van megkenve és tojáshabbal beborítva, szépen megsütve.
Ma reggel ez jutott eszembeés számtalan szebbnél-szebb gondolat,s mielőtt megálla az idő,elő egy tepsit, jófajta hozzávalókat.(bocs)Lényeg a lényeg, ezzel indult a mai napom
meg egy kis pálink

aztán kaptam magam és elkészítettem egy egészen más tésztát, sütit, finomságot, amit az csodás emlékeim tiszteletére
lepénynek neveztem el.
KŐTTES TÚRÓS LEPÉNYHozzávalók:-a tészta-45 dkg liszt2 dl tej5 dkg kristálycukor3 dkg élesztő1 db tojás + kenés5 dkg olvasztott vajcsipet só-a töltelék-50 dkg túró2 db tojás2 cs. vaníliás cukor10 dkg kristálycukor1 p. tejföl (150g)1 ek. búzadara4 ek. baracklekvárA tésztához kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tojással, a liszttel és az olvasztott vajjal alaposan begyúrjuk, összedagasztjuk, aztán két részre osztjuk úgy, hogy egyik lehet kisebb kb.1/3-a, az így kapott két rész tésztát átgyúrjuk és addig pihentetjük amíg elkészítjük a tölteléket.-Mindig megemlítem! ...a kelt tésztáim lazák, „puhák” ezért ha kell, inkább finoman a kezünket lisztezzük és ne a tésztára/tésztához szórjunk még, még, még... ???? , illetve egy jó ideje rákaptam a kézi robotgépem (450w) dagasztórészére és szinte minden tésztámat ezzel dagasztom le, majd a végén ! lisztezett kézzel ! átgyúrom.-A töltelékhez a túrót, a tejfölt, a cukorral, a darával és 2 db tojássárgájával alapos kikeverjük, a fehérjéket vaníliás cukorral kemény habbá verjük.Egy 38 centis tepsit vékonyan kivajazunk, nagyobb tésztát kinyújtjuk és a tepsit kibéleljük vele, villával kicsit megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 percig elősütjük.Az elősütött tésztánkat pár perc pihentetést után jól megkenjük a lekvárral.A túrótöltelékbe beleforgatjuk a tojáshabot és ráborítjuk a tésztára, a tetejét pedig befedjük a másik, időközben kinyújtott tésztával; lekenjük egy felvert tojással, szinten megböködjük villával és a sütőbe visszatolva 30(+) perc alatt szépen megsütjük.-...és amit szintén mindig megemlítek! a sütőjét mindenki maga ismer, ha kell figyeljünk az hőfokra és az sütési időre.-Egyetlenegy nehézsége van ennek a finomságnak......kivárni azt az időt, amíg annyira meghűl, hogy könnyen tudjuk kiszelni.