Túró és áfonya avagy Ez már kellett

  • 2020.07.16.
  • 1

A napokban nagyon rá vagyok állva a fincsi édes dolgokra,
talán elvonási tüneteim is voltak (biztos mi?!)Ezért ismét nyamiztam, nagyon finom lett és már nagyon kellett ????(utána egy fatat kolbász)
JOGHURTOS-TÚRÓS PITE ÁFONYÁVALHozzávalók:-a tészta-20 dkg liszt10 dkg vaj5 dkg porcukor1 db tojás2 ek. darált mák-a töltelék-50 dkg túró2 p. natúr joghurt (2x175g)15 dkg porcukor1 cs. vaníliás cukor2 db tojás12,5 dkg áfonya (így van csomagolva, de ha van lehet több is) Az alaphoz a lisztből, a vajból, a porcukorból, tojásból és a mákból gyors határozott mozdulatokkal tésztát gyúrunk, majd frissentartó fóliába csomagolva legalább 20 percig hűtőben pihentetjük.Ez idő alatt a túrót a joghurtokkal, cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal összekeverjük.Pihentetett tésztát, egy alaposan meglisztezett deszkán köralakúra nyújtjuk, hogy egy 28 cm-es gyümölcstortaformát kitudjunk vele bélelni úgy, hogy a szélére, peremére is jusson tészta.!!! A tészta lágy, vékonyra nyújtjuk, ezért könnyen szakadhat, „törhet”, bátran tekerjük fel a sodrófára, aminek segítségével áttudjuk rakni a formába. Ha közben kicsit elszakadna (el fog), akkor sincs semmi baj, mert a formában is ügyesen és bátran megtudjuk igazítani, (összenyomkodni) ill. a leeső részekkel is kitudjuk pótolgatni a szakadásoknál és a peremét is szépen kialakítani. !!!200 fokos előmelegített sütőben 7-8 percig elősütjük az üres tésztát.Ezután a sütő hőfokát visszavesszük 180 fokra.Az elősütött tésztába beleöntjük a joghurtos túrót és a tetejére szórjuk