Káposzta és bab avagy A kolbász még semmit sem

  • 2020.06.23.
  • 5

Szóba került a napokban, én meg egyszerűen megkívántam.Babos-káposzta aminek ugyibár két változata is van, az egyik a savanyúságként kínált, tökmagolajjal bekevert, a másik pedig a főtt, amiben egy kis hús is szokott kerülni, jó esetben füstölt.No, ezt kívántam meg én... hm naná.Aztán mivel a kolbász még semmit sem rontott el (talán csak a gyümölcslevest, bááár...?) néhány karika ebből a finomságból is került bele.HÚSOS BABOS-KÁPOSZTAHozzávalók:1 kg savanyú káposzta2 dob. babkonzerv (pl.borlotti)60 dkg sertéslapocka10 dkg parasztkolbász1 nagy fej vöröshagyma1 db paprika1 db paradicsom1 ger. fokhagymafűszerpaprikacsombor (borsikafű)lestyánőrölt köménylisztsóAprított vöröshagymából, paprikából és paradicsomból, fűszerpaprikával és köménnyel ízesítve pörköltalapot készítünk.A sertéslapockát felkockázzuk, az alaphoz adjuk és hagyományos módon pörköltet készítünk.A savanyú káposztát szükség szerint átmossuk, kicsit átvagdossuk.Amikor a hús ¾-es puha hozzáadjuk a káposztát, felöntjük vízzel, csomborral és lestyánnal ízesítve készre főzzük.A kolbászt felkarikázzuk, a babot leszűrjük.Természetesen konzervbab helyett használhatunk szárazbabot is, aminek mennyisége 15-20 dkg, de akár több is lehet. Egy éjszakára beáztatva és babérlevéllel ízesített vízben külön megfőzve.Az utolsó kb.10 percben a bobot és a kolbászt is hozzáadjuk, fokhagymás rántással teltebbé tesszük.Ha valaki kívánja tejölt kínálatunk mellé.