Here is pörkölt a avagy Lehet tökölni

  • 2020.05.02.
  • 8

Aki jól olvassa, annak itt van.Aki máshogy, annak tudtára adom, hogy heréből is lehet fincsi pörköltet készíteni.Aki hozzájut eme nemes húsrészhez, annak pedig lehet tökölni.BIKATÖKEPÖRKÖLT ZSÁLYÁVAL

ÉS PIRÍTOTT HAGYMÁS PULISZKÁVALHozzávalók:4 db bikahere (minimum! 1,5 kg)2 fej vöröshagyma3+1 ger. fokhagyma2 db paprika1 db paradicsomfűszerpaprikaőrölt köményzsályabors, sósertészsíra puliszkához:40 dkg kukoricaliszt1 l vízvöröshagymasóA bikaheréket ½
órára hideg vízben kiáztatjuk.Ezután a külső, erősebb, fehér „hártyát” lefejtjük, majd a heréket felkockázzuk, de ne legyenek túl kis kockák-Maga a tisztítás technikája úgy néz ki, hogy egy éles! és hegyes késsel a külső részt finoman bevágjuk, felhasítjuk és az ujjainkkal ügyesen kifejtjük a „húst”; akadhat rész, ahol jobban megtapad, ott pedig finoman késsel vágjunk alá. Hallottam már olyan technikát is ami előbb leforrázza és aztán fejti le a külső részt.--A vöröshagymát felaprítjuk, üvegesre sütjük, hozzáadjuk az idő közben kis kockákra aprított paprikát és paradicsomot, néhány percig pirítjuk még, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük fűszerpaprikával, köménnyel, 3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük és vízzel felöntögetve jó sűrűre (jól szét) főzzük, ez legalább félóra legyen, de minél tovább főzzük, annál szebb, simább lesz.Amikor az alapunk megvan, beletesszük a „hús”kockákat és 20-25 perc alatt megfőzzük, az utolsó 5 percnél aprított zsályával és +1 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.A puliszkához egy liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.Amikor már kezd gyöngyözni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 2-3 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel és 25-30 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük.Egy evőkanál segítségével kiszaggatva, 2-3 adagban, forró zsiradékon megpirítjuk; amikor kezd szépen pirulni, aprított vöröshagymát szórunk közé.