Karaj és mártás avagy Így alakult

  • 2018.07.18.
  • 7

A napokban szóba került az egészben sült karaj, nekem több se kellett, már szaladtam is a boltba (na jó, bicajjal szaladtam), mert nekem azonnal az kell, majd valamelyik nap.A karaj vásárlásnál, én a hosszúkarajt (a karaj első, tarja utáni része, szaftosabb, puhább, finomabb- nekem) részesítem előnyben.Aztán reggel, az is eszembe jött, hogy régen ettem kukoricakását.Ahogy az étel készült, úgy alakult, hogy olaszos irányba vittem a húst illetve a szaftját; ezért polentának nevezetem el a köretet, amit most lazább, hígabb állagúra készítettem.EGÉSZBEN SÜLT SERTÉSKARAJ, OLASZOSANHozzávalók:1 kg sertés hosszúkaraj 1 nagy fej vöröshagyma6 ger. fokhagyma20 dkg sárgarépa1 dl fehérbor (félédes)majoránnafűszerpaprika bors, só1 dl víz2 ek. kapribogyó30 dkg kukoricadara5 dkg szeletelt mandula1,5 dl vízbors, sóA sütőt 180 fokra bemelegítjük.A sertéskarajt sóval, borssal, majoránnával és egy kevéske fűszerpaprikával alaposan bedörzsöljük, bemasszírozzuk; majd egy kis tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 1 deci vizet öntünk alá. A sárgarépát és a hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk, feldaraboljuk őket és a húsköré szórjuk.