Kanelbullar, svéd fahéjas csiga/Schwedische Zimtschnecken

  • 2014.02.03.
  • 0

Rezept unten auch auf DeutschBarátnőm fia, aki Svédországban él, rendszeresen küldözgeti ezt a tradicionális svéd süteményt. Persze, nem saját készítmény, olyan becsomagolt, bolti... Nem rossz, de mivel a családból mindenki szereti, gondoltam nekiállok végre magam és megsütöm. Hogy milyen sikeres lett, mutatja az is, hogy egy erre kalandozó bloggertársnőm "kóstolóba" még másnapra is kért belőle... ;-)Hozzávalók 12 csigához:40 dkg sima liszt1 tk őrölt kardamom1/2 tk só5 dkg cukor21 g friss élesztő2 dl tej6 dkg olvasztott vaj1 tojástovábbá:5 dkg puha vaj5 ek cukor2 ek darált mogyoró1 ek őrölt fahéjA lisztet, kardamomot, sót, és cukrot egy tálba összekeverem. Az élesztőt belemorzsolom egy kevés langyos tejbe, amit aztán a lisztes keverékkel, a maradék tejjel, vajjal és tojással sima tésztává dagasztok. Lefedve, meleg helyen, kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztem.Közben 5 ek cukorba beleszórom a fahéjat, mogyorót és alaposan elkeverem. A megkelt tésztát mégegyszer átgyúrom és téglalap alakúra kinyújtom. (Kb. 3 mm vastagságú) Megkenem a puha vajjal (1 ek maradjon meg!) , megszórom a
fahéj, mogyoró, cukor keverékkel (1 ek maradjon meg!) és a hosszabb felétől feltekerem. 12 szeletbe vágom és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem őket, viszonylag távol egymástól. Kézzel kicsit lapítok rajuk és konyharuhával lefedve 20 percig pihentetem. 200 fokra előmelegítem a sütőt (alsó-felsö sütés), majd 10-15 perc alatt készre sütöm a csigákat. Közben maradék vajat felolvasztom, a készre sült, még forró csigákat megkenem vele és megszórom a megmaradt cukor-fahéj keverékkel. Egy bögre kakaóval, vagy anélkül, langyosan, hidegen egyaránt nagyon finom.***Schweden lieben ihre Fika, die Kaffeepause. Köstlich dazu sind die süßen Hefeteilchen. Zutaten für ca. 12 Stück:400 g Mehl1 TL Kardamompulver1/2 TL Salz50 g Zucker21 g frische Backhefe (Germ)2 dl Milch60 g flüßige Butter1 Eisonst:50 g weiche Butter5 EL Zucker2 EL gemahlene Haselnüsse1 EL ZimtMehl, Kardamom, Salz und Zucker mischen. Hefe in wenig (lauwarm) Milch hineinbröckeln und auflösen. Hefemilch mit restlicher Milch, Butter, Ei und Mehl-Mischung zu einem glatten Teig verkneten. Zugedeckt am warmen Ort ca. 30 Minuten gehen lassen.5 EL Zucker, Haselnüsse und Zimt mischen. Den Teig auf etwas Mehl durchkneten und zum Rechteck ausrollen. Mit Butter (bis auf 1 EL) bestreichen und Zimtzucker (bis auf 1 EL) darüberstreuen.Teig von Längsseite her aufrollen und in 12 Scheiben schneiden. Auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech setzen und etwas flacher drücken. Zugedeckt ca. 20 Minuten gehen lassen. Im vorgeheizten Backrohr (200 Grad, E-Herd) 10-15 Minuten backen. Übrige Butter schmelzen und die heißen Schnecken damit bestreichen, mit Zimtzucker bestreuen. Mit Kakao oder Kaffee schmecken sie fast noch besser.