Tökmagolajos kuglóf/Kürbiskernöl-Gugelhupf

  • 2013.03.12.
  • 3

Rezept unten auch auf DeutschNagy tökmagolaj rajongóként, időnként igyekszem a süteményekbe is belecsempészni ezt a sötétzöld "aranyat", jelen esetben Stájerországból származót. Mint már megtapasztaltam, vaj vagy más zsiradék helyettesítőjeként, fantasztikus ízt és színt kölcsönöz. Mivel a kuglófot nálunk mindenki szereti, örömmel vettem Franz Labugger receptjét. Gyors az előkészítése, gyönyörűen megsült és aki csak hozzájutott, mindenki kapkodta.Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kuglóf formához:4 tojás100 ml víz150 ml porcukor1 csomag vaníliás cukor100 ml tökmagolajmarék tökmag 10 dkg finomított kristálycukor25 dkg liszt8 g sütőporA kuglóf formát zsiradékkal alaposan kikenjük, hogy mindenhová kerüljön belőle. Megszórjuk liszttel, majd a felesleget kiöntjük. Így a megsült tészta nem fog a formába ragadni, és kap egy jó kis ropogós kérget. Ezután a tökmagokat szépen elosztva beleszórjuk a formába.A tojásokat szétválasztjuk, a sárgát a vízzel, porcukorral, vaníliás cukorral és tökmagolajjal habossá keverjük. A tojásfehérjéből a kristálycukorral nem túl kemény habot verünk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojáshab 1/3 részével óvatosan a tojássárga masszába forgatjuk. Végül a maradék tojáshabot is hozzákeverjük.160 fokra előmelegített sütőben kb. 1óra alatt készre sütjük. Tűpróba!A kész kuglófot még melegen megcukrozzuk vagy kihűlt állapotban csokoládé glazúrral áthúzzuk.Zutaten für 22 cm Gugelhupf-Form:4 Eier100 g Wasser150 g Staubzucker1 Pkg. Vanillezucker100 ml Kernöl1 Handvoll Kürbiskerne 100 g fein Kristallzucker250 g glattes Mehl8 g BackpulverGugelhupf-Form einfetten, mit Mehl ausstauben und mit den Kürbiskernen auslegen.Dotter, Wasser, Staubzucker, Vanillezucker und Kürbiskernöl schaumig rühren. Eiklar mit Kristallzucker nicht ganz steif aufschlagen.Dottermasse mit 1/3 des Eischnees und der Mehl-Backpulver Mischung glattrühren, dann den restlichen Schnee unterziehen.In die Form füllen und im vorgeheizten Rohr bei 160 Grad ca. 60 Minuten fertig backen. Gugelhupf in heißem Zustand anzuckern oder nach dem Auskühlen mit Glasur überziehen.