Lecsós csirke (diétásan)

  • 2020.01.30.
  • 8


Meséltem már, hogy diétázom. Ez a második alkalom, hogy belefogtam. 2 évvel ezelőtt az Intenset programot csináltam. 2 hónapig tartottam a diétát és mellette itthon edzettem többször napi 1,5-2 órát, eljártam futni (ami bár nem tartott soká hasznos volt), stb.
Egy idő után a behatárolt étrenddel nem tudtam mit kezdeni, akkoriban még nem igazán mertem nagyon eltérni a megadott kajáktól, mert nem foglalkoztatott, hogy mit miért vagy miért nem lehet enni.
És én imádok enni! De ami a szenvedélyem, az a nassolás. Sajnos.
De ami a fordulópontot hozta, az az volt, hogy a sok brokkolitól (amit egyébként imádok) besokallt a pocóm. Olyan szinten görcsöltem tőle, hogy le kellett vele állnom. Kiváltottam karfiollal, bármi mással, amit jónak gondoltam, de közeledett a szülinapom is és az feltette az i-re a pontot, abbahagytam mindent.
Igaz 2 hónap alatt lement közel 7 kg, szóval nem teljesítettem rosszul!
Azóta eltelt 2 év és azok a fránya kilók bizony visszaszaladtak. Sőt talán még 1-2 kiló plusz is.
Picit mesélek az előzményekről, ha mindez nem igazán érdekel, tekerj lejjebb a receptért.
ÚJRA BELEVÁGTAM
Amikor tükörbe nézek vagy készül rólam egy fénykép mindig elszörnyülködöm. Nem elég, hogy aránytalan a testem és egyébként sem vagyok magammal megelégedve sosem még szembesülni is ezzel alkalomadtán….szégyelltem magam.
Így nagy lelkesedéssel ismét belevágtam és őszintén megmondom nem tudom ez alkalommal meddig fogok kitartani. 1 hete csinálom, de most számolom a kalóriákat (és persze a szénhidrátra is odafigyelek) a kaloriabazis.hu segítségével.
Minden oldal más, mindenhol más megengedett kcal bevitelt írnak az általad megadott méretekre, más kalóriát írnak az általad elfogyasztott ételekre, stb. úgyhogy csupán afféle iránymutatásként, az evés kordában tartásáért használom az oldalt.
Kalóriák
Tehát amit a diétás recepteknél megadok energiatartalmat az hozzávetőleges, a fent említett oldal által számított érték.
Én a 173 centis magasságomhoz és a x kg-omhoz kb. 1442 kalóriát vihetek be egy nap úgy, hogy pl. nem edzem és sem csinálok semmi megerőltető munkát, ami az égetés szempontjából releváns lenne.
Az Intensetben pl. 1600 kalóriát ehet egy nap egy nő, de ott naponta meg kell csinálni az előírt gyakorlatokat. A két kalóriabevitel közti különbség nagyjából azzal a 20 perces edzéssel ledolgozott kalória mennyiségét adja.
Nade amikor edzem is…
Akkor a program szépen az edzés alatt ledolgozott kalóriáimat hozzáadja a napi maximálisan bevihetőhöz, így többet ehetek. Egy ugyebár logikus.
Viszont nem igazán jellemző, így azokon a napokon, amikor elmegyek tekerni igazán büszke lehetek magamra, hogy jócskán túlteljesítettem az aznapi tervet!
Ez nem a reklám helye, de Infraslim tekerésre kezdtem járni és bakker, azt kell mondjam kellemesen csalódtam a dologban.
Mi az az Infraslim?
Nem tudom, próbáltátok-e már, de megéri!
Én teljesen edzetlenül feküdtem be először a gépbe és teljesen meg voltam győződve először arról, hogy sima-liba lesz végig tekerni a 25 percet, majd az első 5 perc után arról voltam szentül meggyőződve – fürödve az izzadságomban -, hogy én leszek az első, aki szemtelenül alacsony teljesítményt fog produkálni, mert sokkal nehezebb, mint hittem.

Ez az a gép, ami infraszauna, aromaterápia és szobabicikli is egyben némi vákuummal karöltve.
Elsőre aztán meglepően jól teljesítettem mégis, ami nagyon nagyon felvillanyozott: 12,58 km-t tekerte átlag 30km/h-s sebességgel és ezzel a gép szerint 788 Kcalt égettem el.
(Ezt az értéket feltételesen kezelem, mert nem igazán tudom mi alapján számolja ki ezt az eredményt.) Mindezt elsőre kb 5-ös fokozaton tekerve, 47 fokos közegben nem tudom mekkora vákuum mellett. Nagyon fellelkesültem! Olyan endorfin löketet adott a napra, mint mikor valami annyira bejön, hogy függővé válsz és ha tehetnéd minden nap tekernél.
Az egyetlen dolog, ami ettől jelenleg visszatart az az ára.
Ma voltam a második alkalmon. Most már paprikakrémmel felvértezve vetettem bele magam az alakformálásba, de nem ennek hatására tekertem 13 km-t 25 perc alatt 50 fokon, 5-ös, 6-os fokozaton és már nem is tudom hanyas vákuumon.:D Mindezzel kb.813 Kcal-t égettem el.
Kiszállni a gépből és megállni utána a lábadon, mondjuk úgy: KIHÍVÁS!
De rettentő jó érzés ÉS a kis gödröcskék a combomról egy varázsütésre eltűntek. :O Persze csak egy időre, már az első alkalom után is. Borzalmasan jó érzés volt tükörbe nézni!
Ahhoz, hogy fogyni és formálódni tudj mindenképpen kellenek az ilyen – nem is kis – örömök, lélekcirógatások, amik segítenek végig a célodig.
Csak plusz infóként mondom: Edzés előtt fél órával egy adag L-carnitine-t is bedobok, utána pedig míg várom tesókámat megiszom egy adag fehérjét. Ez a tízóraim mondjuk.

Aztán jön az ebéd
Mivel a napi ötszöri étkezés nagyon fontos, miután megiszom a tízóraim még elmegyek boltba, hazaérve letusolok, majd neki állok a kajának…pont eltelik annyi idő mire készen lesz, hogy jól is essen elfogyasztani.
160 gr csirkemell felcsíkozva
33 gr kápia paprika
15 gr kókuszolaj (A csirke és a rizs alá is ment, kb. 2/3-1/3 arányban.)
44 gr vöröshagyma
58 gr bébi szilva paradicsom
150 gr főtt jázmin rizs (Szárazon 60 gramm)

A fenti adag
Energiatartalma (kb.): 513 Kcal
Zsír: 53 gr
Szénhidrát: 85 gr
Fehérje: 85 gr

Így készül
A 2/3 kókuszzsíron elkezdjük pirítani a hagymát, majd rádobjuk a felcsíkozott paprikát és a csirkét. Menet közben sózzuk ízlés szerint.
Amikor összefonnyadt, kissé megpirult mehet rá a paradicsom, kevés víz és egy fedő.
Hagyjuk teljesen megpuhulni, majd a felesleges vizet kicsit le is forralhatjuk róla, de ha nem zavar, hogy “szaftosabb” már le is kapcsolhatod.
A rizst kevés kókuszolajon megpirítjuk, majd felöntjük 1/2-3/4 bögre vízzel, sózzuk, majd lefedve, alacsony hőfokon készre főzzük néha átkeverve.
Amint megpuhult a rizs már halózhatjuk is befelé.
Ez az adag egy személynek készült. (De apa rendszeresen az én kajámat szeretné enni a neki sütött oldalas vagy bármi más helyett: )
Releváns értékem még nincsen teljesen érthető módon az egy hét alatt – már ami a fogyást illeti-, de itt-ott 1-2 centi különbség, illetve kb. 1 kg azért talán-talán elköszönt tőlem.