Medvehagyma pesto

  • 2013.04.14.
  • 9

Abban a szerencsében volt része kis családomnak,hogy a medvehagyma szezon elején a Mecsekben tölthettünk pár napot (direkt így lett szervezve:))Az idei hosszú tél majdnem megtréfált ,de azért persze a hóvirágok és ibolyák között már találtunk medvehagymát is .Így aztán most szinte minden ételbe kerül :)A pesto üvegben ,hűtőben eláll valameddig....de nálunk még néhány napnál tovább sosem bírta.Medvehagyma pestoHozzávalók:-1 nagyobb csokor medvehagyma-0,8- 1 dl olívaolaj-1 dkg pirított fenyőmag(vagy dió,napraforgó stb)-3-4 ek reszelt parmezán sajt (van amikor nem teszek bele)-só,borsMindent beleszórok a kelyhes turmixomba és pár másodperc alatt kész is.Üvegbe töltöm és hűtőben tárolom.Kenjük pirítósra,ízesítek vele tejfölt mártogatóshoz,kenem húsra,pogácsába,keverem tésztához magába,vagy tejszínnel turbózva stb.Tartósítani fagyasztóba szoktam
és olajat ízesítek vele.Lemosom a leveleket,jól leszárítom apróra vágom és üvegbe teszem majd irány a fagyasztó.Az üveges technika nagyon bevált, jobban mint a zacskós vagy dobozos megoldás.Végül hozok néhány képet lélekmelegítőnek :)Halkan mondom
Pécs és környéke nagy szerelem nálam.