Vega burger portobelloval

  • 2021.06.12.
  • 6

Sajnos (vagy nem, ezt mindenki döntse el maga) nagyon szeretem a hamburgereket. Igen a gyorséttermi változatot is, bevallom, nálunk is megfordul ez a verzió is, de egyre több fajta saját verziót próbáltunk már, és nagy kedvencek itthon, főleg a nyári időszakban, ami végre valóban beköszöntött, méghozzá fénysebességgel melegszik az idő. A klasszikus verzióhoz is találtok nálam receptet, volt itt már lassúfőzőben készült pulled porkos verzió is, most pedig egy vega burgert hoztam nektek, amiben a húspogácsát gomba helyettesíti.Sose dolgoztam még portobello gombával, amíg a Chefgombától nem volt alkalmam rendelni, de elképesztően finom, és nagyon sokféleképpen elkészíthető. Mutattam már nektek töltött verziót, de grillezve egy kis brie sajttal a tetején, maximálisan megállja a helyét egy hamburgerben is, és eszünkbe se jut, hogy ebből hiányozna valami. Ha emiatt nem akarjátok befűteni a grillt, akkor sütőben is elkészíthető, ez még nálunk is ott készült, de kint a kerti grillen is nagyon hamar elkészül, és a parázson sült dolgoknak ugyebár nincs párjuk.A recept megjelent az április Kifőztük magazinban, a gombákért pedig köszönet a ChefGombának. Hozzávalók: 4 portobello gomba 8 szelet brie sajt a lilahagymalekvárhoz: 4 fej lilahagyma 2 evőkanál méz 3 evőkanál barna cukor 3 evőkanál Tokaji balzsamecet a sajtkrémhez: 10 dkg natúr sajtkrém 2 gerezd áttört fokhagyma 1/2 csokor petrezselyem a tálaláshoz: 4 hamburgerzsemle 2 marék madársalátaElkészítési idő: 30-45 perc Sütési hőfok: 200°
A gombákat megtisztítom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket és előmelegített, 200 fokos, légkeveréses sütőben 15 percig sütöm őket. Az esetlegesen kifolyó nedvességet leitatom/leöntöm róluk, majd mindegyik tetejére 2-2 szelet brie sajtot helyezek és további 10 percig sütöm. A lilahagymalekvárhoz félkarikákra vágom a lilahagymát. Egy serpenyőben karamellizálom a mézet és a barna cukrot, majd jöhet hozzájuk a felszeletelt hagyma. Fedő alatt 5 percig forralom, majd ráöntöm a balzsamecetet és - immár fedő nélkül - még egyet forralok rajta. A sajtkrémet elkeverem az áttört fokhagymával, valamint az aprított petrezselyemmel és tálalásig félre teszem. A félbevágott zsemlék mindkét oldalát kicsit megpirítom, mindkét oldalát megkenem a fokhagymás sajtkrémmel, az aljára teszem a madársalátát, a portobello gombát, kanalazok rá a lilahagymalekvárból, majd ráhelyezem a zsemlék tetejét.