Medvehagymás babka

  • 2021.04.01.
  • 3

Minden évben sütök kalácsot Húsvétra és jó pár éve többet is, mert minden családtag rákapott a finom házi kalácsra. Ebben az évben már nem lenne túl extra dolog a "sima" házi kalács, mivel egy éve csak itthon sütött kalácsot eszünk, így gondoltam a húsvéti sonka mellé idén készítek valami különlegeset.
Tavaly ősszel már megpróbálkoztam egy csokis babkával, ami nagy sikert aratott itthon, így gondoltam, most jöjjön ennek egy sós töltelékes verziója, és ha már idén a Húsvét egybeesik a medvehagyma szezonnal, akkor medvehagyma pesztót csempészek bele. A medvehagyma peszto receptjét itt találjátok, egy babkához, egy üveg szükséges, ez így nagy mennyiség, de fagyasztani remekül lehet, így bátran készítsetek belőle ekkora adagot. Már el is képzeltem ahogy a vajjal megkent babkára teszek egy szelet sonkát, karikázom rá a tojást, és valami különleges házi sajtot eszek mellé tormával, friss retekkel és újhagymával, mmmhhh... alig várom a nagyszombati vacsoránkat.Hozzávalók 2 babkához:1 dl langyos tej
20 g élesztő60 dkg liszt1 tk. só10 dkg cukor2 dl habtejszín 5 dkg vaj2 tojás2 üveg medvehagyma pesztó1 tojás a kenéshez Elkészítési idő: 2,5 óraSütési hőfok: 180°A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, szórok bele egy csipet cukrot és lisztet, majd lefedve hagyom felfutni.
Egy tálba szitálom a lisztet, majd hozzáadom a sót, a cukrot, a tejszínt, a vajat és a tojásokat. Ha felfutott az élesztő azt is a tésztához adom, majd alaposan kidagasztom. Amikor már szép gombóccá összeállt fóliával és konyharuhával lefedve kelni hagyom 40-45 percig.A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítom, kettészedem, és 3-4 mm vastag téglalappá nyújtom mindkettőt. Megkenem őket 1-1 üveg medvehagyma pesztóval, majd a hosszú oldaluknál fogva feltekerem. Egy éles késsel hosszában elvágom, a két féltekercset az oldalára fordítom, majd keresztben egymásra fektetem és óvatosan összetekerem, hogy a vágott fele felfele nézzen.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába fektetem a babkákat és további 30 percig kelni hagyom őket. Megkenem felvert tojással, majd 180°-os, légkeveréses sütőben 30 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni.Tipp: Mivel ez egy semleges ízvilágú alaptészta, így bátran lehet a két babkát különböző töltelékekkel variálni, én most az egyiket medvehagymásra a másikat fahéjasra csináltam, ez utóbbinak is hozom majd a receptjét.