Sütőtökös gnocchi

  • 2021.03.12.
  • 0

Jó pár recepttel korábban mutattam nektek a házi készítésű nudlijaimat, amikor említettem, hogy háromféle receptet készítettem. Eddig nem oszthattam meg Veletek a másik kettőt, mert ezek a márciusi Kifőztük magazinban jelentek meg, de most már ezek is itt vannak, elsőként a gnocchi, melyből én most egy sütőtökös verziót hoztam.
Ha esetleg már nem sikerül friss sütőtököt beszereznetek, akkor is el tudjátok készíteni ezt az ételt, mert a fagyasztott verziója is jó hozzá, ez esetben kevés vízben főzzétek meg és azt pürésítsétek le, vagy kevés olajon pirítsátok körbe a kiolvadt sütőtök kockákat és ezt pépesítsétek.A gnocchi formázót a Cookori biztosította.Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya (tisztított mennyiség 60 dkg) 20 dkg liszt 1 tojás csipetnyi só 70 dkg sütőtökpüré 4 dl tejszín 2 kávéskanál só 1 kávéskanál cayenne bors a tálaláshoz: reszelt sajt aprított petrezselyem
A burgonyákat alaposan megmosom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és 200°-os sütőben 1 órán keresztül sütöm. Még forrón meghámozom, majd burgonyatörővel összetöröm és langyosra hűtöm. Hozzáadom a lisztet és a tojást, valamint a sót és kidolgozom a tésztát. Alaposan lisztezett felületen 4 részre osztom, majd mindegyikből 1-1 ujjnyi vastag hengert formázok, amiket 2 centis darabokra vágok és áthengergetem őket az ujjammal a gnocchi bordázón. Lobogó, enyhén sós, forró vízben kifőzöm őket. Megvárom, amíg feljönnek a víz tetejére, és innentől számított 1 percig főzöm őket. Közben elkészítem a mártást, amihez a sütőtököt botmixerrel simává pürésítem, serpenyőbe öntöm, hozzáadom a tejszínt, fűszerezem sóval és cayenne borssal, majd egyet forralok rajta. A leszűrt gnocchikat átszedem a mártásba, összeforgatom vele, reszelt sajttal és petrezselyemmel tálalom. Tipp: a gnocchikat fagyasztani is tudjuk, ilyenkor viszont, amikor ki akarjuk főzni, még fagyottan helyezzük a forró vízbe.