Körtés-epres kuglóffelfújt

  • 2021.03.10.
  • 6

Az utóbbi időben több ígéretem is volt nektek. Az egyik, hogy érkeznek böjti receptek, a másik pedig, hogy az újdonsült karantén alatt, jönnek az egyszerű receptek. A most következő mindkettőnek megfelel, sőt, még maradékmentő is, és nagyon jól variálható, biztos vagyok benne, hogy mindenki talál otthon hozzávalókat, vagy azok alternatíváit.A mi esetünkben egy citromos kuglóf sütéssel indult az egész, ami sajnos - mivel általában minden kísérletből az első csak kísérlet - nem sikerült igazán jól, de egyrészt nem adtam fel, és meglett a tökéletes verzió, amit még igyekszem a héten hozni Nektek, de ezt sem szerettem volna kidobni. A máglyarakáshoz hasonló édes főétel készült belőle körtével, eperlekvárral és mandulával, amit úgy gondolom, hogy valahányszor megmarad egy kis szikkadt kalács vagy kuglóf, a jövőben is sokszor el fogok készíteni, próbáljátok ki. Hozzávalók:2 dl tej2 dl tejszín
1 szikkadt kuglóf vagy kalács (nagyjából 40 dkg) felkockázva4 ek. szeletelt mandula6 ek. eperlekvár1 közepes körte 4 egész tojás2 ek. porcukor2 ek. cukor2-3 ek. zsemlemorzsaElkészítési idő 45 percSütési hőfok: 170°A tejet és a tejszínt kicsit felmelegítem, majd ráöntöm a korábban feldarabolt kuglófra. A tojások sárgáit a porcukorral elkeverem, majd ezt is a kuglófra ötöm, összeforgatom és kicsit állni hagyom. A körtét meghámozom és vékonyan felszeletelem, majd egy hőálló tálban elkezdem a rétegezést.
A tál alját megszórom zsemlemorzsával, ráöntöm a tejes-tojásos kuglófdarabokat, megkenem eperlekvárral, megszórom mandulával, majd ráhelyezem a körte szeleteket. A fehérjéket kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, majd ezzel is kicsit tovább verem és egy szilikonlapáttal a rétegek tetejére simítom. Előmelegített légkeveréses sütőben 30 percig sütöm.