Tejszínes-gombás metélt

  • 2021.02.23.
  • 8

A gomba sosem volt a kedvenc alapanyaga családunk ételeinek, de én időről-időre megpróbálkozom egy-egy új fogással, hátha sikerül megszerettetnem ezt a zöldséget is velük. A gombához, de még inkább a gombászáshoz érzelmi szálak is kötnek, mert gyerekkoromban Nagyszüleimmel gyakran jártunk gombászni a vértesi erdőkbe, így többször ettem igazi, frissen az erdőben szedett gombát is, melyhez Nagypapám nagyon értett. Erre ma már nincs lehetőségem, de biztos forrásból merek, sőt szeretek is gombát venni, így esett választásom legutóbb a Gerecse Szatyor csiperkéire. Ezután a tészta után ismét dicséretet zsebelhettem be, így lehet gyakrabban lesz vendég a gomba nálunk.Hozzávalók 4 személyre:1 fej vöröshagyma 50 dkg csiperke gomba2 tk. aprított petrezselyem2 tk. só1 tk. kakukkfű2 dl tejszín1 dl tej25 dkg boglyas metélta tálaláshoz:reszelt sajtpetrezselyem Elkészítési idő: 30 perc
Kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, amit sózok is picit, hogy könnyebben puhuljon. A gombákat megtisztítom, majd vékonyan felszeletelem és a hagymához adom, azzal együtt dinsztelem tovább, amíg a belőle kiengedett víz teljesen el nem fő. Fűszerezem sóval, petrezselyemmel, kakukkfűvel, majd felöntöm a tejszínnel és a tejjel, de ezzel már csak éppen hogy felforralom.
Kifőzöm a tésztát, majd tálra szedem, rákanalazom a tejszínes-gombás mártást és megszórom reszelt sajttal, valamint aprított petrezselyemmel.