Túrós-spenótos tekercs

  • 2018.05.28.
  • 8

Hozzávalók 12 darabhoz
a tésztához
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt + kb. 20 g a szóráshoz
80 gramm finombúzaliszt
20 g búzasikér
20 g friss élesztő
50 g 12%-os tejföl
2 evőkanál kókuszzsír
1,5 dl langyos víz
1 tk cukor/méz
1 tk só

a töltelékhez
250 g laktózmentes túró
300 g friss spenótlevél
4 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
2 tk napraforgóolaj
2 tk só

Elkészítés
A langyos víz egyharmadában feloldjuk a cukrot/mézet, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. 5 percre lefedjük, hagyjuk felfutni.
A liszteket, a sikért és a sót alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a maradék langyos vizet és az olvasztott kókuszzsírt. Összedolgozzuk a tésztát, 10 percig dagasztjuk, majd lisztezett tálba helyezzük, konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük, kevés napraforgóolajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótot. Összefonnyasztjuk, elzárjuk alatta a gázt, meglocsoljuk citromlével és hagyjuk kihűlni. Közben villával áttörjük a túrót, sózzuk, végül összeforgatjuk a fonnyasztott spenóttal.
A megkelt tésztát kb. fél centiméter vastag 40 × 40 cm-es négyzetté nyújtjuk. Egyenletesen bekenjük a spenótos túróval, 1-1 centire üresen hagyva a tészta szélét. Óvatosan felgöngyölgetjük, és egy éles késsel 12 egyforma darabba vágjuk.
A sütőt 180°C-ra melegítjük elő.
A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, úgy, hogy 4-5 centiméternyi helyet hagyjunk köztük. További 20 percig hagyjuk pihenni, kelni őket.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a tekercseket, majd rácson hagyjuk kihűlni.
1 darab tekercs energia- és tápanyagtartalma:140 kcal, 15 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 9 gramm fehérje
 A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus