Szilveszteri szerencsehozó malackák és lóherék

  • 2014.12.29.
  • 8

Az idén nem akartam a véletlenre bízni a szerencsét ;-) ..... elég nehéz évem volt, így év végére mindent elkövetek, hogy bevonzzam a szerencsét, és megtörjem ezt a szériát. :)Több blogon láttam már ezeket a túrós-krumplis tésztából készült malackákat, a lóheréket ugyan egy másik tésztából láttam, de most én egyfajtából sütöttem mind a kettőt. Nagyon egyszerű recept, ha a krumpli megfőtt és kihűlt, pillanatok alatt össze lehet állítani, egy órát pihentetni és már szaggathatjuk is. Maga a mintázás kicsit pepecselős, de annyira jópofák szerintem, hogy élvezet készíteni, akár gyerekek bevonásával is.Hozzávalók:25 dkg liszt25 dkg vaj vagy margarin25 dkg túró25 dkg áttört főtt krumpli1-2 tk. só1 egész tojás a lekenésheztökmag, napraforgómag a díszítéshezElkészítés:A krumplit megfőzzük és ha kihűlt krumplinyomón áttörjük.
Egy tálban elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, krumplit és a szintén áttört túrót, majd összegyúrjuk. Min. 1 órára a hűtőbe tesszük, utána lisztezett deszkán kb. 4-5mm vastagságra kinyújtjuk és szaggatjuk.
A lóheréhez pici szív alakú formára van szükség, 4 db-ból áll össze egy lóhere. A malackához 3 különböző méretű pogácsaszaggató szükséges, a legnagyobb lesz az arca, a legkisebb az orra, szívószállal kilyukasztva, a középső méretből fele annyi kell, mert négyfelé vágva lesz a malacka füle. A szemének napraforgómagot ragasztottam, eredetileg fekete borssal láttam, de bármilyen más maggal pl. lencsével is lehet. A lóherére tökmagot ragasztottam.Egész tojással lekenjük a lóheréket, középen picit összenyomjuk nehogy szétessen, és utána ragasztjuk rá a tökmagot. A malackánál először lekenjük a legnagyobb korongot ( arcát), utána ragasztjuk rá az orrát és a fülét, majd így is lekenjük és utána mehetnek rá a szemek.
Sütőpapíros tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.Kellemes szilveszteri készülődést ! Jó étvágyat hozzá !
Sok szerencsét kívánok ! :-)Forrás:
Andi konyhája