Gyümölcsös szülinapi torta

  • 2018.06.27.
  • 7

Gyümölcsös szülinapi torta(gluténmentes, laktózmentes)
A sógorom születésnapja alkalmából sütöttem ezt a nagyon finom kisméretű tortát.
A tészta egy 3 tojásos piskóta lett.Vida-Rétegi Tünde alapreceptje alapján csináltam:
ahány tojás annyiszor 3 dkg liszt és 3 dkg cukorEz a torta 18 cm-es formában készült, én 3 tojást használtam 90 gr Nutrifree mix per pane lisztet és 90 gr cukrot.
A tojásokat különválasztottam, a fehérjét a cukorral felvertem, mikor kemény volt a hab akkor egyenként hozzákevertem a sárgáját, majd a lisztet apránként.
A tortaforma aljába tettem csak sütőpapírt, az oldalára semmit.
A masszát belesimítottam a formába és 170 fokos sütőbe tettem, 2-es rácsra (alulról a második) majd a sütési időt beállítottam 35 percre. Ez változó lehet minden sütő máshogy süt. Én 30 percig nem nyitogatom soha a sütőajtót, 30 perc után tűpróba.Ha elkészült kiveszem és úgy a formában hűlni hagyom. Mikor kihűlt vmennyire egy műanyag tompa élű késsel körbelazítom a tésztát. Lecsatolom a forma oldalát és rácsra borítom.Ha teljesen kihűlt 3 részre vágom.
Míg a piskóta hűl, elkészítem a krémet.
Most egy tiramisu krémet csináltam, nekem ez a kedvencem, szerintem verhetetlen, Betti receptje alapján, csak kevesebb porcukorral.
Hozzávalók a krémhez:50 dkg laktózmentes mascarpone
5 dl laktózmentes habtejszín
3 csomag dr. Oetker habfixáló1 csomag dr. Oetker zselatin fix
12 dkg porcukor (ha vki édesebben szereti még tehet bele, én kóstolni szoktam, mivel a laktózmentes termékek eleve édesebbek, könnyen túl édes lehet az elkészült krém)
1 vaníliás cukorA három részre vágott piskótát betöltöm a krémmel és körbekenem. A krém negyedét félreteszem.
A csurgatáshoz csokit olvasztok amihez kell egy kis kókuszolaj is, én ezt most kihagytam, de jobb úgy, mert jobban csorog :D
és körbecsorgatom a csokival a tortát.
A tetejére rengeteg mosott leszárított gyümölcsöt pakolok, majd habzsákba töltöm a maradék krémet és körbenyomom a tortát vele.