Piskótatekercs

  • 2016.05.16.
  • 6

PiskótatekercsNos....megcsináltam a számomra eddig lehetetlent....a tojás nélküli piskótatekercset. Azt nem állítom, hogy szép :D, nem szép.....sőt, még el is rontottam a pudingosat, mert a hosszabbik oldalánál tekertem fel így olyan de olyan lapos lett mint az Alföld. DE: egyben marad és tekerhető. Oké....repedezik,....viszont a titok: nem szabad fel és kitekerni!! rögtön kenni kell forrón rá a pudingot vagy lekvárt és tekerni.
Én feltekertem forrón, üresen majd ki és úgy kentem, nem kell...nem szabad vele sokat babrálni. Mivel nem tojásos, nem lesz szalonnás sem a piskóta.
A tészta két variációban készült, természetesen Mester süteménylisztből a szokásos piskótatésztából. Viszont nagyon kíváncsi voltam, hogy kevés utifűmaghéj változtat -e rajta, így a második adag tésztához már tettem. Szerintem javít a tekerhetőségen. Ízre nem befolyásolja. Leírom mindkettőt, hogyan készítettem.
Az alapreceptet lefeleztem, egy tekercshez a féladag tészta elég.
Vaníliakrémes és málnalekváros piskótatekercs
Hozzávalók tekercsenként:125 gr
Mester süteményliszt75 gr cukor2 ek. Tutti holland kakaópor3-4 gr sütőporfél cs. vaníliáscukorfél mk. szódabikarbónaEzeket összekevertem, majd hozzáadtam ezt a keveréket:4 ek. étolaj (igen több mint eredetileg)1 ek ecet (most 15%-osat használtam)125 ml víz
Az egészet alaposan kikevertem majd egy sütőpapíros gáztepsibe öntöttem a masszát ( a nagy lapos gáztepsi amit a tűzhelyhez adnak). Szépen elsimítottam egy kanállal, a tepsi széleitől kb. 10-10 cm-eket elhagyva.
175 fokra előmelegített sütőbe tettem és 15 perc alatt megsütöttem. Középső rácson. Nem szabad tovább sütni, ennyi idő elég neki mert nagyon kis vékony a nyers tészta, átsül rendesen ennyi idő alatt.
Közben elkészítettem a pudingot:
3 ek cukor, 1 vaníliás pudingpor, ezt 100 ml Joya mandulás rizstejjel kikevertem és további 230 ml mandulás rizstejet kevés reszelt citromhéjjal felforraltam. Hozzáadtam a kikevert pudingport, és a szokásos módon pudingot főztem. Jó sűrű lesz de ilyennek kell legyen.
A megsült piskótát ráborítottam egy tiszta sütőpapírra ami alá nedves konyharuhát tettem és az alá egy nagy tiszta textilpelust. A konyharuhával segítve feltekertem a piskótát. Na ezt nem kellett volna, egyből meg kell kenni a pudinggal, és utána tekerni. De még forrón :)
Mikor az egészet feltekertem hagytam állni úgy forrón és úgy hagytam kihűlni langyosra. Akkor már szeletelhető rendesen. Nem esik szét, de nagyon nagyon puha a tészta.