Melengető egytálétel a tél utolsó uszályán

  • 2016.01.13.
  • 5

Ne mondd nekem, hogy nem érzed! Nem érzed, ahogy a nap melegét érzed reggel a fagyos levegőben? Minden évben rám jön egy ilyen kattanás, hogy protestáljak a nagy kabátok és ugg csizmák ellen és ha fázom is, csak azért is vidámabb kabátot és csinosabb cipőt veszek fel, ha érzem, hogy a tavasz közelít. Tudom, mindig ilyenkor jön egy önkéntes időjárás jelentő, aki azt mondja fátyolos hangon: de jön még a hideg, hétvégére, minusz 10 fokot mondanak!Attól még örülhetek a mai napnak. Úgy döntöttem, én már búcsúztatom a telet ezzel az étellel.Tegnap egy olyan ételt készítettem, ami a legtávolabb van a főzés fogalmától, ugyanis összesen kb 10 percet bíbelődtem bele. A többit a tűzhely végezte. Sem ott állni nem kellett mellette, sem odafigyelni. Csak egyszer: le kellett kapcsolni a sütőt, hogy ne egész éjszaka süsse.Még arra sem vettem a fáradtságot, hogy felszeleteljem a húst, egy tömbben főtt, sült meg.

A végeredmény egy gazdag ízű, zöldséges étel, ami tápláló. Na meg hús is van benne az íze miatt, ami nem szárad ki és omlósra fő.Hozzávalók:200 g fehérbab100g répa1 szál petrezselyem2 fej vöröshagyma50 g szárazkolbász60 dkg sertés comb3 dl sör2 dl víz2 csapott evk só1 babérlevél1 evk olaj (csak ha kell)Elkészítés: A babot előző este áztassuk be. A kolbászt szeleteljük fel, ha szétesik darabjaira annál jobb, morzsoljuk szét és tegyük egy tűzálló tálba, amit utána sütőbe tehetünk. Olvasszuk ki a zsírját, ha száraz lenne, tegyünk mellé 1 evk olajat. A felszeletelt hagymát adjuk hozzá, állítsuk alacsony lángra és fedjük le. Néhány perc múlva a leáztatott, átmosott babot öntsük bele. Hámozzuk, karikázzuk fel a répát és petrezselymet. Babérlevelet, sót tegyük még bele. Öntsük bele a vizet és letakarva főzzük.
Kicsit sósnak fogjuk érezni, de jusson eszedbe, hogy a húst is ízesítenie kell. Készítsük elő a húst. Azt akarjuk elkerülni, hogy a közepe száraz legyen és ízetlen Ugye? Egy tömbről beszélünk, ezt a problémát úgy lehet kiküszöbölni, de azért dolgozni se kelljen sokat vele, hogy fogunk egy szépen kifent, hosszú, vékony pengéjű kést és középen átdöfjük a húst.
A főzőlé oda is eljut, belülről ízesíti.A húst beleültetjük a babos keverék közepébe és felöntjük a sörrel. A következő 50 percben letakarva főztem, utána átraktam a sütőbe és a zsírosabbik felével felfele sütöttem még fél órát, addig nagyjából besűrűsödött a zöldség és átpirult a hús.