Füstölt pizza

  • 2015.11.28.
  • 0

Egy jó ideje várakoznak a képek, hogy megmutassam őket. A reggeliző muffin után készült a sütőtök pempő maradékából. Neem ez csúnya szó, mintha nem kellene valakinek: inkább légyen többlet.
Nos, a többlet nem volt túl sok, de épp elegendő ahhoz, hogy egy nap sárga pizza tésztáját dúsítsa. A pinteresten találtam a ötletet, a reform szekcióban, mert a vegánoknak, gluténérzékenyeknek nem jó vagy nem ehető a sima pizzatészta, ezért répából és cukkiniből és a megismert sütőtökből készítenek pizzát.Utóbbi megkapó és nem olyan durván egészséges, hogy egy mindent ehető embernek is beindítsa a fantáziáját.
Megtetszett, hogy ennél tönkölylisztet használt hozzá a hölgy és gyönyörű színe volt.Még valami: a héten 3 alkalommal kellett meglátogatnom a mikrofilmtárat mert a több száz kép amit lefotóztam elszállt a semmibe, egy vírus miatt. Itt voltak a pizza képei is. Egy kisebb agyvérzés után, mikor rájöttem hogy harmadjára is mehetek fotózni eszembe jutott, hogy nem csak én járhattam így a világtörténelemben, biztos kell lennie egy programnak, ami visszaállítja a képeket. Van! Letöltöttem és megnézhettem a képeket piciben, helyre állítani 1 DB fotót engedélyezett a több százból. Ez is több mint a semmi. Majd lesz food-porn legközelebb, ha csinálok ilyen pizzát.
Hozzávalók egy tepsi méretű pizzához:
(31x34 cm) 100 g sütőtök (sütve, kikaparva)250 g liszt (keverve használtam, 1:4 arányban sima és teljes kiőrlésű)1 tk só0,5 dl víz+1 kk cukor1/3 téglányi friss élesztőElkészítés:Mindent tegyünk meleg helyre, hogy úgy dolgozhassunk vele. Langyosítsuk meg a kis vizet, cukrozzuk és morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük félre hogy felfusson.A sütőtököt kaparjuk ki a héjából és dolgozzuk össze a liszttel. Sózzuk meg. Öntsük bele az élesztőt és gyúrjuk át. A szép rugalmas gombócunkat kilisztezett tálba tegyük pihenni meleg helyre fél órára.Készítsük elő a feltétet. Most nem a paradicsomos, hanem a tejfölös alapot részesítettem előnyben, mert így jobban kijöttek a friss házi füstölt kolbász és sonka ízei. De a pizza az az étel amire bármi rátehető, én kicsit magyarosra fogtam az irányt, olyasmi lett mint egy ún. langalló. Bitang jó lett.Került rá kolbász, felkockázott sonka, hagyma, füstölt sajt, még akadt egy kis mozzarella, kevés szárított oregano és pici só a tejfölbe. A tejfölből beáldoztam egy kicsi dobozzal, hogy szaftos legyen, belekevertem néhány mozdulattal egy tojást. Mivel nem keveredett el, találhattál elrejtett sárgáját néhol. Olyan szép. Egy idős nénitől tanultam, az Őrségben így trükköznek a kemencés lángossal.Közben kelt a tészta. Vegyük elő és néhányszor gyúrjuk meg. Vagy kézzel, vagy sodrófával nyújtsuk a tepsi méretére. A tészta szélétől egy centire nyomkodjuk be a tésztát, ez lesz a várárok, hogy nehogy lecsurogjon a feltét.
Ezeket a tételeket felszeleteltem és először a tejfölös tojást öntöttem rá. Majd a szeletelt hagymát, a sonkát, a kolbászt, végül a zöldfűszert. Ráreszeltem a sajtot és előmelegített sütőben durván fél órát sütöttem sütőpapíron.