A győztes rántotthús

  • 2015.11.12.
  • 5

Tegnap este mikor nekikezdtem este a vacsorának hirtelen és mazoista ötletem támadt. Rántott húst csinálok! Szinte sohasem szoktam, de a lelkünk vágyott egy kis hazaira.
Sajnos az embernek ez a kedvenc étele, én is szeretem, szó se róla, de megcsinálni???? Körülményes, sok piszokkal jár, sok olajat használ, ami szeret az ember szemébe csapni.Visszatérve a tegnap estére sikerült úgy megcsinálnom a rántott húst, hogy P. nagyon boldog volt, 2. három evk olajat használtam hozzá összesen, 3. nem kellett ott állnom mellette és nézni hogy sül és leég e, 4. Személyes diadal: úgy fel tudtam vágni egy csirke mellet, hogy 8 szép nagy, lapos darab lett belőle.
Nem klopfolt, nem csontozott. Mert a kutyáknak is kell egy kis nasi.

Sütőben sütöttem, durván 20 perc alatt meg is sült, félidőben megfordítottam. Emberek, nem száradt ki, kivül ropog, belül omlik! Győzelem!Olvastam a recept leírásban valamelyik recept oldalon hogy kevéske olajat kell spriccelni a tetejére. pff. Na gondoltam én sohasem voltam a kevéske híve, béna is vagyok adagolásban. Azzal kezdtem, hogy a lisztecske előtt olajban kezdték a lubácolást a csirkék. Egyenletes alap, ami vékony és kiszivárog a panírba, hogy ropogóssá tegye. A tojás még kapott egy kis extrát, 1 dl sört. Az alkohol mindig jól bánik a húsokkal, segít bent tartani a nedvességet. A végén a zsemlemorzsába tettem még egy evk kukoricadarát és sajtot, hogy ropogjon. De utóbbi nem tudott úgy felragadni, mert nem tudott elegyedni a morzsával.


Hozzávalók:1 egész csontos, bőrös csirkemell (kb 60 dkg)3 evk olaj2 tk só4 evk liszt1 tojás1 dl sör4-5 evk zsemlemorzsa1 evk kukoricadaraElkészítés: A húst először felezzük meg hosszában. Utána vágjuk félbe az oldalánál és a kapott négy lapos szeletet felezzük meg. Az olajat és a sót keverjük össze és alaposan keverjük át a csirke darabokkal.Készítsük ki a tálkákat, szokásos: liszt, tojás, morzsa. Tojást keverjük fel a sörrel, a morzsánál keverjük bele a darát, sajtot magokat ecetera.Készítsük elő a sütőpapírral bélelt tepsit és melegítsük be a sütőt.Panírozzuk be a húsokat és tegyük őket a sütőbe, szellős távot betartva. Süssük 10 percig közepes-magas lángon, nézzük meg és forgassuk a másik oldalukra.

Tálalás előtt pihentessük szobahőmérsékleten kb 10 percig.Kitérő: Mindig félek a vastagabb húsoknál hogy átsült e rendesen, mert a hideg ráz attól hogy egy ilyenbe beleharapjak. Mondhatod, hogy: úúú de finnyás egy portéka vagy! De olvassátok el a hús mellett található kis címkét, rá van írva: "Figyelmeztetés: csak alapos hőkezelés után fogyasztható!"- értsd: ha marad benne olyan baktérium és még "frissebben eszed", akkor nem perelhetsz be minket, ha megbetegszel.
Azok akik abba az álomba ringatják magukat, hogy ő csak hentestől vásárol, sajnos azt kell mondanom, hogy oda is ilyen nagy zacskókban érkezik a husi, amit kipakolnak a pultba. Ja és valószínű ugyanez szerepel rajta.Nagyon szeretnék majd egyszer saját kertből származó baromfit enni, a múltkor olvastam, hogy enyhítenek a lakóövezetekben tartható állatok törvényben szereplő szabályozásán. Amúgy a múltkor felolvastam az ide vágó passzust a műszaki osztályon dolgozónak és tanácstalanul néztem rá, hogy magyarázza el nekem, hogy mit értenek alatta. A válasz: - Nem tudom, a gyakorlatban annyit jelent, hogy mindenki azt csinál amit akar, addig amíg egy kedves szomszédja fel nem jelenti.(hogy a veteményese mellett strucc kifutót emelt muuháháhá)