Sárgabarack lekvár rummal, levendulával

  • 2022.06.27.
  • 2


Szerintem a sárgabarack lekvár a királynő. Én legalábbis ezt szeretem legjobban. Sajnos saját fánk nincs, ezért piacon voltam kénytelen venni. Mint már az eperlekvárnál is írtam, dzsemfix-et használok. Tudom, hogy van benne egy kis gyümölcscukor, amit a férjem nem ehetne, de a barackban is. Azért 1:4 édesítővel próbálom enyhíteni a káros hatásokat. Mivel szeretek kísérletezgetni, most egyik üvegbe rumot öntöttem, a másikba pedig egy teáskanálnyi levendulaszirmot. Én ez utóbbit nem szeretem, de van a családban, aki igen.
Rózsabarackból főztem, így a héját se kellett lehúzni, nagyon gyorsan elkészült, és fincsi lett. Jó lesz télen a fánkokba, de előbb is a palacsintába. Mert a bukta legjobb szilvalekvárral, de a palacsintához a sárgabarack lekvár illik legjobban. Más vélemény?
A gyümölcsöt mosás után kézzel szétnyomkodtam, majd botmixerrel pépesítettem. Utána elkevertem az édesítőt a dzsemfix-szel, és az előírásnak megfelelően készítettem el. A levendulaszirmokra öntöttem a forró lekvárt, a rumot pedig egy másik üvegben a lekvárra. tető, fejjel lefelé 5 perc. Kamrapolc. Az 1:4 édesítőt nagyon édesnek találom, ezért sokkal kevesebbet szoktam használni belőle, mint az előírás. Most egy zacskó dzsemfix-hez csak 50 g-ot. Így is finom lett.

Címkék

Lekvár Jam