Szalagos fánk, a királynő

  • 2022.02.24.
  • 1


Na, végre eljutottam ide is. Több, mint 10 éve nem sütöttem szalagos fánkot, fánkot se sokszor, de idén olyan kedvet kaptam a fánksütéshez, hogy nem maradhatott ki ez sem. Tulajdonképpen ennyi idő után első próbálkozásnak számít. Nem is rossz, ugye? Persze látom én másoknál a nagyobb szalagot, meg a világosabb színt is, de én mindent túlsütök. Nagyon finom lett a házi baracklekvárral, melyet édesítővel készítettem a nyáron.Akkor lássuk a receptet!Hozzávalók:-kovász:1 evőkanál lisztfél tk cukor1,5 dkg élesztő1.25 dl langyos tej-tészta:30 dkg finomliszt4 evőkanál porcukorcsipet só1 tojás,1 tojássárgájafél csomag szárított citromhéj0.25 dl rum5 dkg vajolajElkészítés:A fánk a legkényesebb kelt tészta. Egyenletes meleg kell neki, huzatmentes környezet. A gyúrótáblát, a tálat, minden hozzávalót kivéve élesztőt és vajat, ki kell hozni a kamrából még előző nap.
Másnap először összekeverjük a kovász hozzávalóit, letakarjuk, és negyed órát hagyjuk felfutni. Utána a vaj kivételével minden egyéb alkotóelemet egy nagy tálba teszünk, hozzáöntjük a kovászt, és alaposan kidagasztjuk. A végén keverjük bele a puha vajat. Én robotgépet használtam. Kb 1 órát kelesztjük, legalább a duplájára. Ezután a gyúrótáblára borítjuk, kezünkkel ellapogatjuk vagy óvatosan a nyújtófával, és ivópohár nagyságú fánkokat szaggatunk belőle. A leeső darabokat összegyúrjuk, és újra szaggatjuk. Letakarjuk, és ismét kétszeresére kelesztjük. Egy akkora lábasba, amibe 4 fánk elfér, olajat öntünk 3-4 cm magasan. Jó meleg, de nem forró olajban sütjük. Nekem nincs hőmérőm, de 170 fokot írnak mások. Úgy kezdjük el sütni, hogy a fánkok felső fele alulra kerüljön. Kb másfél percig fedő alatt, majd megfordítjuk őket, és megint másfél percig fedő nélkül sütjük. Nekem valószínűleg először túl meleg volt az olaj, mert nem lett olyan szép szalagos, mint szerettem volna, de mérsékeltem a hőfokot, és utána már meg voltam elégedve. A belseje finom, könnyű lett. Hagyományosan sárgabaracklekvárral vagy porcukorral szokták fogyasztani, mi is ezt tettük.
Bibliás elmélkedés:Nem akarok a levegőbe beszélni, szép, kegyes szólamokat mondani, amikor háború kezdődött Ukrajna határánál. Nem akarok okoskodni, ki kezdte, miért kezdte, a lakosság sorsa érdekel, különösen a Kárpát-aljai magyaroké. Imádkozzunk értük! Reméljük, hogy fiainkat nem viszik el háborúzni.
Istenünk! Ma azt mondtad az igédben, hogy "...nálad nincs akadály, hogy sok vagy kevés ember által szerezz szabadulást." (1. Sámuel 14.6)Kérlek, szerezz szabadulást! Ámen