Narancsos birsalmabefőtt

  • 2021.11.12.
  • 0


Már többször azt hittem az elmúlt években, hogy a birsalma feldolgozást már nem lehet fokozni. A jól ismert befőtt, sajt után még jött a zabkeksz, a chutney, a sült köret. sütemény. Most meg kedves szomszéd asszonyom naranccsal keverte a birsalmát és olyan finom ízharmóniát sikerült megteremtenie, hogy azonnal leutánoztam. Igaz, hogy csak egy kis üveg készült, de kezdetnek nem rossz. Ugyanúgy tettem el, mint a többi befőttet. Nem szoktam hámozni a birset, finom így is. Kis darabokra vágtam, édesítős vízben megfőztem, a végén beledobtam egy mandarint, néhány szem mazsolát, üvegbe szedtem, lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni. A többi sima befőtt lett.
Most indul a birs szezon! Ki mit szokott belőle készíteni?Olvastam, hogy az Édenben Éva birsalmát kóstolt, és azt kínálta Ádámnak. Hát ez több okból sem lehet igaz. Egyrészt mert nem tudjuk, hogy milyen gyümölcs volt, másrészt meg azért, mert nagy kiszúrás lett volna. Habár
azt is írják, hogy keleten sok birsalmafajta létezik, van olyan, amit meg lehet enni nyersen is.Sokat gondolkodtam azon, hogy mire használhatták a birsalmát a cukor előtt időkben, és ha van más fajta, mint a miénk, akkor miért nem olyat hoztak el őseink.

A mienk nyersen ehetetlen, főve sem túl finom, ha nincs benne édesítő. Persze mézzel fel lehetett javítani régebben is, amint azt egy római kori szakácskönyvben Apicius mester javasolja. És póréhagymával főzte össze. Brrrrr! Így jobban megértjük, hogy miért omlott össze a Római Birodalom. :)Kis érdekesség: A Kanári szigeteken és Dél-Amerika egyes helyein a fiatalok érdekes játékra használják a birsalmát. Ha az érett birset sós vízbe teszik, akkor édesre változik az íze. Ezért egyesével beledobálják a gyümölcsöket a tengerbe. A játékosok rohannak érte, és aki először eléri, az kapja az első harapást. Újra bedobja, és addig tart a játék, amíg elfogy a birsalma. (Írtam az angol Wikipédia oldal felhasználásával)