Meggybefőzés

  • 2021.07.14.
  • 4


Nagyon szeretjük a meggyet. Én nyersen is, főleg a fáról. A telken van is három, de az előző tulajdonos olyan magasra hagyta, hogy alig tudtunk szedni róla. Csak néhány üveggel tettem el ott. Kénytelen voltam venni is, hogy meglegyen a betevő lekvár és befőtt szükségletünk.
Ide gyűjtöttem a meggyes ételek, sütik receptjét.(katt a kék szövegre)A lekvárt dzsemfix-szel teszem el. Minden évben elhatározom, hogy nem használom többet a meggymagozót, mert rendszeresen benne marad néhány szem, és a botmixer szétroncsolja, aztán meg kereshetem a darabokat, pedig idén is alaposan átnéztem magozás után, mégis maradt benne. Másnak is ez a tapasztalata, vagy csak én csinálok rosszul valamit? Most 1:4 édesítővel tettem el a lekvárt. Nagyon finom lett így is. Szépen elmaradt tavaly is, remélem így lesz idén is. A befőzéshez először minden morzsát eltakarítok a közelből. A befőtthöz a meggyet leszárazom, jól megmosom, tisztára mosott üvegekbe rakom, és felöntöm az üvegeket vízzel. Ezt mérem vissza egy lábasba, édesítem, és egyenként öntöm bele az üvegek tartalmát, amikor forr a víz. Kicsit hagyom forrni benne, aztán üvegekbe rakom, rámerem a levét, jól rácsavarom a tetejét, és fejjel lefelé teszem száraz dunsztba. A fémtető miatt nem is kell bele tartósító.A kis műanyag ládát kibéleltem újságokkal, leterítettem egy pléddel, és rátettem egy párnát is, hogy még jobban tartsa a hőt. Elvileg meg kellene várni, amikor kihűlt, és akkor kivenni, de én rendszerint csak 24 óráig hagyom benne.
Valójában a többi gyümölcsöt is hasonlóan tartósítom, csak pl. az őszibarackot természetesen meghámozom, kimagozom. Néha fűszerezem is pl. mentával, vagy szegfűszeggel, citrom-vagy narancskarikával. Recept itt.Jó elővenni a meggybefőttet télen, és süteménybe, mártásba felhasználni, Kedvenc sütink a gyümölcskalács. Receptje itt.Továbbfejlesztett változata a meggyes márványlepény. Recept itt.Füle Lajos:Milyen?Milyen a "lelked hőmérséklete"?Vajon a hálát olykor érzed-e?És megbocsátott bűneid felettsírsz-e örömkönnyeket?