Gyömbéres rebarbara lekvár ribizlivel

  • 2020.07.13.
  • 3


Nagyon szeretjük a rebarbarát, bár eddig csak szószt készítettem belőle, és süteménybe használtam. Valójában mindenben lehet vele helyettesíteni az almát, csak vigyázva, mert nagyon savanyú. A kertünkben is terem idén. Csak a szárát használjuk fel, miután lehántottuk róla a külső, gyönyörű héját.
Hozzávalók:1/2 kg rebarbara szár tisztítva1 dl víz20 dkg cukordiónyi reszelt gyömbércitromléegy marék ribizli2-3 kávéskanál dzsemfix
Elkészítés:A feldarabolt szárakat a vízzel és a gyömbérrel feltesszük főni. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, és botmixerrel pépesítjük.

Visszatesszük a tűzre, belekeverjük a kis cukorral elkevert dzsemfixet, egy evőkanál citromlét, az utasításnak megfelelően főzzük egy kicsit, majd a ribizlivel is elkeverjük. Üvegekbe töltjük, öt percre fejre állítjuk. Kaláccsal, kenyérrel vagy fánkkal fogyasztjuk.
Először nem tettem bele ribizlit, mert több receptet megnéztem, és nem írták. Sajnos ilyen lett a színe, de mitől is lett volna olyan pirosas, mint itt és itt láttam. (Nem írok linket). Szerintem csaltak, mert a rebarbara ilyen zöldes lesz főzés után. Nagyon nem tetszett, ezért kinyitottam az üvegeket, és egy kis ribizlivel meg plusz cukros dzsemfix-szel megbolondítottam. A ribizlit áttörtem, néhány szemet pedig egészben hagytam. Újra forraltam, és fejre állítottam. A
képen sütőben sült fánkkal látható, melyet Noémi készített. Kalácstésztát adagolt ki ígyRebarbarával készült ételek, sütik.(katt a kék szövegre)