Túrós táska leves

  • 2020.04.09.
  • 0

Holnap nagypéntek. A blog oldalsávjában receptek találhatók erre a napra. Katolikus testvéreink szigorú böjtöt tartanak ilyenkor, gyakran
nem is esznek semmit, de húst biztosan nem, de még a legmegátalkodottabb ???? reformátusok (mint például én) sem esznek húst ilyenkor. Azért írtam ezt, mert nálunk a böjtnek inkább a lelkisége van előtérben, mint a régi egyházatyáknál is. Lásd Aranyszájú Szent János intelmeit. Természetesen teljesen rendben van, ha valaki 40 napig húsmentes napokat tart, különösen akkor, ha a húsevés a szíve csücske, mert a böjtnek az az igazi értelme, hogy azt hagyjuk el, amihez nagyon ragaszkodunk. Lásd Lemondással gazdagodni című írásom.Már van egy túrós táska leves a blogon, de az finomliszttel készült. Anyukám szerint az Alföldön, ahol ő felnőtt, gyakran készítették. Valamikor a kedvenc levesem volt. Munkaigényes, de nagyon finom és különleges is. Zöldségleves alapba kell belefőzni a túrós táskákat, de én a reszelt zöldséget használtam. Nagy könnyebbség, hogy csak leveszem az üveget a polcról, és máris mehet az ízesítő a levesbe. Az az igazság, hogy a kenyéren kívül semmi sem olyan finom teljes kiőrlésű liszttel, mint fehérrel, de jobb a glikémiás indexe, vagyis lassabban szívódik fel belőle a szénhidrát, ezért cukrosoknak egészségesebb. Mi meg vállaljuk a beteggel az együttérzést. :)
Hozzávalók:-leves:literenként 1 nagy evőkanál reszelt zöldség1 krumpli-tészta:10 dkg finomliszt10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzalisztbors2 tojás2 tojásnyi víz-töltelék:
15 dkg túró1 tojássó, bors,vágott petrezselyemElkészítés:A liszteket összekeverjük, mélyedést készítünk benne, beleütjük a tojást és
a vízzel tésztát gyúrunk. Amíg pihen, összekeverjük a tölteléket. A tésztát kinyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk (kb 6x8 cm), és a közepükre halmozzuk a túrótölteléket. Feltekerjük. Eddig úgy néz ki, mint egy szaloncukor, de folytatjuk a formázást.
Két kezünk hüvelyk-és mutatóujjával megfogjuk a tészta csomag keskeny részét, és egyik kezünkkel jobbra, másikkal balra tekerünk rajta egyet, és utána befelé összenyomjuk. Ezt valószínűleg azért kell, hogy ne folyjon ki a túró. A forró levesbe dobjuk őket, és addig főzzük, amíg feljönnek a felszínre.A fázisfotókat a másik receptből kölcsönöztem azért fehér a tészta, de ugyan úgy készült.Teljes kiőrlésű liszttel így nézett ki főzés előtt.Bibliás elmélkedés:
Nagypénteken arra emlékezünk, hogy Jézus Krisztust elfogták, ártatlanul elítélték, és megölték. Ha nem ismerjük az események hátterét, akkor érthetetlen és értelmetlen mindaz, ami történt. Ha viszont ismerjük, akkor a világ legszebb története áll előttünk Isten szeretetéről.Miről is van szó?Amikor Isten megteremtette az embert, szoros kapcsolatban volt vele. Együtt sétáltak, beszélgettek. Minden békés és biztonságos volt. Isten világos parancsba adta, hogy a jó és gonosz tudásának a fájáról ne egyen, mert meghal. Az emberpár nem engedelmeskedett, ezzel ez a bensőséges kapcsolat megszakadt, lelkileg előállt a halál, és le kellett hagyniuk ezt a nyugalmas helyet. Testileg azért nem kellett meghalniuk, mert helyettük meghalt egy bárány, ami Jézus halálának az előképe. Helyettes áldozat. Évszázadokig ez volt a törvény, hogy áldozati állatot kellett vinni a bűnért, de Isten már az Édenkertben megígérte, hogy elküldi a Messiást, aki megváltja a népét. Ez volt Jézus. 3 évig tanított, gyógyított, beszélt Isten országáról az embereknek. Végül halálra adták azok, akik más Messiást (Megváltót) vártak, akik a hatalmi ambícióikat látták veszélyeztetve általa.
Halála igazságtalan volt, de nem értelmetlen, mert titokzatos, általunk érthetetlen módon a kereszten magára vállalta a bűneinket, és meghalt helyettünk.
"Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások (Biblia) szerint, eltemették, és feltámadt a harmadik napon az Írások szerint." (1.Korinthus 15.3-4)