Hagymás csavart kenyér

  • 2014.04.12.
  • 0

:D Hagymát eszünk hagymával! Most épp kenyérben. Frissen, vagy pirítósnak is nagyon finom. ...és a pirítóst még lehet fokozni egy kis sült fokhagymával! :DHozzávalók egy 23x11x6 cm-es kenyérsütő formához:60 dkg kenyérliszt BL803 dkg friss élesztő1,5 dl langyos tej2,5 dl langyos víz1 tk. cukor1 tk. só3 ek. olívaolaj4 gerezd fokhagyma1 nagy csokor metélőhagymaAz élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba mérjük hozzáadjuk a sót, olívaolajat, vizet, majd a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk a tésztát. Nem kell sokáig dagasztani, elég addig gyúrni, míg szép egynemű lesz.A megtisztított fokhagymát és a metélőhagymát késes aprítóban finomra vágjuk. A tésztát elosztjuk két részre. Az egyik felébe beledolgozzuk a kétféle hagymát. A két adag tésztát külön tálakba tesszük, olajjal kicsit átkenjük, majd letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk, majd egyenként nagyjából 40 cm-es rúddá sodorjuk. A tésztarudak végeit ellentétes irányban megsodorjuk, majd a két rudat "összefonjuk" (összetekerjük).A kenyeret formába tesszük, végeit eligazítjuk, majd betesszük a hideg sütőbe. A hőfokot 200 °C-ra állítjuk és ~50 perc alatt kisütjük a kenyeret.