Müzliszelet házilag

  • 2014.01.20.
  • 3

Néha rám tör a müzli-ehetnék. Olyankor veszek több félét, aztán napokig csak azt reggelizek, de van, hogy vacsorára is benyomok egy tálkával. Aztán telítődök és a megmaradt müzli ott árválkodik a kamrapolcon, arra várva, hogy mikor eszek belőle újra. Általában olyan nagyobb kiszerelésű keverékeket veszek, ami gyümölcsös, sok benne a zabpehely, a magok. Valahogy a csokis annyira nem jött be, se azok, amikben rengeteg kukoricapehely van. Nem tudom miért, talán mert a kukoricapehely olyan gyorsan elázik és plöttyedt lesz, ráadásul nem is túl egészséges. :D Persze itthon is szoktam keverékeket "gyártani", mert igazán nem kell hozzá sok dolog. Már napok óta szemeztem a felbontott gyümölcsös müzlivel a kamrában, de most nem volt kedvem tejjel enni... Valami másra gondoltam. Már régóta ki akartam próbálni, milyen is a házi müzliszelet -kismillió variáció létezik, amiket bőszen el is kezdtem olvasni, aztán arra lyukadtam ki, hogy miért is ne csinálnám meg a saját verziómat :D-, így hát nekifogtam és néhány perc múlva már kész is volt. Persze kicsit tovább tart, míg megszilárdul és szeletelni lehet, de így talán nem csak én fogok ilyesmit enni itthon. ;)Hozzávalók egy ~20x35 cm-es sütőtálhoz:40 dkg gyümölcsös-zabpelyhes müzlikeverék5 dkg lágy zabpehely3 dkg szezámmag3 dkg lenmag5 dkg kandírozott ananász5 dkg kandírozott gyömbér5 dkg vörös áfonya 12 dkg vaj15 dkg méz10 dkg barna cukor1 marék kockára vágott kandírozott narancshéjkéshegynyi őrölt fahéjEgy kis lábosba kimérjük a mézet, vajat, barna cukrot. Hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, ízesítjük fahéjjal, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon összefőzzük. Akkor jó, ha szépen gyöngyözik és karamellszerű lesz.A müzlikeveréket, zabpelyhet, szezámmagot, lenmagot, az apróra vágott kandírozott ananászt, gyömbért és vörös áfonyát tálba tesszük. Hozzáadjuk a mézes-fahéjas szirupot és alaposan összekeverjük az egészet.Egy kisebb tepsit, vagy sütőtálat kibélelünk sütőpapírral, majd a kész müzlialapot beleöntjük és kézzel -ha egy uzsonnás zacskót használunk kesztyű gyanánt, nem ragad ránk a müzli :)- jól lenyomkodva, szépen elegyengetjük. A tetejére sütőpapírt terítünk és lesúlyozzuk a müzlialapot, hogy minél tömörebb legyen és szépen összeálljon. Közben a sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.A müzliről levesszük a súlyt, a sütőpapírt és ~20 percig sütjük. Ha kihűlt , tegyük hűtőbe néhány órára, így jobban megdermed, szebben lehet szeletelni.Tipp: Ha nem "kész" müzlikeverékkel dolgozunk, készíthetjük úgy is, hogy száraz serpenyőben kicsit átpirítjuk a zabpelyhet, magokat, majd úgy keverjük össze a gyümölcsökkel és a mézes-fahéjas sziruppal. Ez esetben simán ki lehet hagyni a sütős lépést, csak beigazgatjuk a masszát a tálba, lenyomkodjuk, lesúlyozzuk és betesszük a hűtőbe néhány órára, míg megdermed. :)