Fokhagymás lángos

  • 2020.06.18.
  • 3

Hozzávalók :
kb. 8-12 darabhoz, mérettől függően- 50 dkg liszt- 1 ek. só- 2 dkg élesztő- 2 tk. cukor- kb. 3-3,2 dl langyos víz- olaj- 1 tk. fokhagyma granulátuma tetejére- tejföl- aprított fokhagyma
- sonka- reszelt sajtElkészítés :
Egy tálba öntöm a
langyos vizet, amiben feloldom a cukorral az élesztőt. Ezután megsózom, fűszerezem és a liszt hozzáadásával galuskatésztává dolgozom a hozzávalókat. Lefedve 20-30 percig pihentetem.Ezután kevés olajjal körbelocsolom a tésztát, amit olajos kézzel a tészta alá és köré igazítok gömbölyítő mozdulatokkal. Így a tészta sehol sem tapad a tálhoz. 5 perc pihentetés megint.Olajat hevítek egy lábosba.Pihentetés után a tésztából közepes, tenyérnyi darabokat szaggatok, amit enyhén gombócolva ( nem kell gyúrni ) olajos tálcára igazgatok. 10 percig, amíg az olaj forrósodik, hagyom kelni.Tűzforró olajba ( csak így dagad meg, különben lapos lepény marad ) mindkét oldalát aranybarnára sütöm.A tejfölben elkeverem a fokhagymát, és tálalásnál ezzel kenem meg a lángost, majd megszóróm csíkozott sonkadarabokkal és reszelt sajttal.Jó étvágyat !