Gyömbéres répatorta, karamellel és fehér csokis mascarpone krémmel

  • 2019.04.17.
  • 2

Hozzávalók :a répatortához- 50 dkg reszelt sárgarépa- 20 dkg nádcukor- 2 csomag vaníliás cukor- 2-4 ek. méz- 4 tojás- 2 dl
olaj- 40 dkg liszt- 2 tk. szódabikarbóna- 14 dkg darált dió- 1 kk. őrölt gyömbér- csipet sóa krémhez- 25 dkg mascarpone- 1-2 ek. porcukor- 1 tojássárga- 1 csomag fehér csokis pudingpor- 4 dl tej- 10 dkg fehér csoki ( 5 dkg a pudingba, 5 dkg reszelve )- 4-5 dkg cukora tetejére- 1 tubus cukrozott sűrített tej vagy karamellszószdíszítésnek- felezett dióElkészítés :
A karamellt akár már előző nap is elkészíthetjük ; egy befőttes üvegbe nyomom a sűrített tejet, majd vízzel teli lábosba állítom és tartalék lángon 2-4 óra alatt ( a vizet mindig pótolva rajta, hogy a sűrítményig felérjen ) karamellszínűre főzöm.A krémhez 3 dl tejet felforralok, majd a maradék tejben csomómentesre kikevert pudingporos tojássárgával besűrítem. Mikor elkészült, rögtön beletördelek 5 dkg csokit, és alaposan elkeverem, hogy felolvadjon. Tányérra kanalazom a pudingot, lefedem fóliával és szobahőmérsékleten langyosra hűtöm. A mascarponet és a porcukrot kézi mixerrel krémesre keverem, majd hozzáadom a fehér csokis pudingot. Egynemű, selymes krémmé turmixolom. Hűtőben tárolom felhasználásig.Előmelegítem a sütőt.Egy tálba mérem a répát, a cukrokat, a mézet, az olajat, a tojást. Alaposan elkeverem, majd hozzáadom a szárazanyagokat ( liszt, szódab., gyömbér, dió és a só ). Sütőpapírral bélelt, 24-26 cm-es tortaformába simítom a masszát, majd aranybarnára sütöm. Tűpróba ! Rácson hagyom kihűlni.A kihűlt tortalapot vízszintesen 3 részre vágom, majd az alsó lapot megkenem a krém 1/3-val, és
megszórom reszelt fehér csokival. Ráhelyezem a másik lapot, bevonom a maradék krém 1/3-val és megint reszelt csokit szórok rá. Végül az utolsó lapot is rárakom, és a maradék krémmel bekenem az oldalát és a tetejét.
2-3 órára hűtőbe rakom dermedni, majd tálaláskor meglocsolom a karamellszósszal és a dióval díszítem.Jó étvágyat !