Barackos- túrós- vaníliás-levendulás torta Olivérnek

  • 2021.08.29.
  • 7

Olivér barátunk a születésnapját ünnepelte és engem ért a megtiszteltetés, hogy a tortáját elkészíthettem. A kívánság egy vanílíás torta volt.
Mivel épp öszibarack szezon van, adta magát, hogy egy finom gyümölcsös süteményt készítsek, és mivel az egyik meghívott nem fogyaszthat glutént, így
a piskótánál is új receptet próbáltam ki. Lássuk:
A piskótához (28 cm átméröjü kapcsos tepsihez)5 közepes tojást20 dkg cukrot és20 dkg gluténmentes lisztet használtam.
A szobahömérsékletü tojásfehérjét alaposan felvertem, majd a cukor felével fényesre vertem. A cukor másik felével fehér-habosra vertem a tojások sárgáit. A fehérjéböl egy nagykanálnyit óvatosan a sárgájához kevertem, majd szép óvatosan a sárgát a fehérje alá. A lisztet egy kis szürövel két részletben a tojasmasszára szitáltam és óvatosan kevertem bele. A tortaformát sütöpapírral kibéleltem (formára vágva és az oldalára kevés olajjal felkenve), ebbe simítottam a masszát és 160 fokos sütöben 40 percig sütöttem. Sütés után lassan kell kihüteni és óvatosan recés késsel felvágni.
A krémhez:8 dl tejet felföztem, hozzákevertem 2 csomag
vaníliás pudingport, 6 kanál kristálycukrot és amikor összesürüsödött 50 dkg túrót és egy fél citrom héját kevertem bele. Két érett öszibarackot kis kockákra vágtam és ezt is a túrókrémhez kevertem. A kettévágott piskótát egy fémgyürüvel körbekerítve megkentem a pudingkrém felével, majd a második fél tetejét is a másik felével. Hagytam megdermedni, kihülni. Egy öszibarackot nagyon vékony szeletekre vágtam, 1,5 dl vízzel felföztem, az utolsó pár percre 5 levendulavirágot is beledobtam. 12 zselatinlapot hideg vízben felolvasztva is a barackos léhez adtam, alaposan elkevertem. A barackokat a torta tetején a levendulákkal szépen kiraktam, majd a már nem forró levet óvatosan szétlocsoltam a tetejükre. Egy éjszakán át a hideg teraszon dermedt.
Nagyon finom barackos, túrós, citromos, levendulás, vaníliás sütemény lett belöle.