Répatorta mézzel, zabpehellyel.

  • 2018.10.04.
  • 4

Kicsit megvariáltam az eredeti receptet, amit egy magazinban találtam. Nem is tortaformában sütöttem, hanem kenyérformában, de ez nem rontott rajta. Ismétlésre szavazták meg :)Hozzávalók egy kenyérformához: 40 dkg répa (tisztítva) 10 dkg finom zabpehely, 5 dkg kukoricadara ( az eredeti recept 5 dkg réteslisztet írt), 25 dkg ricotta ( az eredeti recept 20 dkg mascarpone sajtot írt), 5 db tojás, 10 dkg méz, 1 tk őrölt fahéj (kihagytam, mert van aki nem szereti) 1 tk őrölt gyömbér, 1 kk őrölt kardamom ( kihagytam, helyette vanília őrleményt tettem bele) 1/4 kk őrölt szerecsendió, 1 púpozott tk sütőpor.A krémhez: 40 dkg mascarpone, 1 db narancs (kihagytam, helyette 1 db kezeletlen citromot használtam) 1 db citrom, 1 dl méz ( kihagytam helyette eritritet használtam) 1 púpozott ek. étkezési keményítő.Elkészítése ( ahogy én csináltam, mert ez is eltér a recepttől) A répát finomra reszeltem, ezt követően mindent összekevertem egy edényben. Nem vittem túlzásba a keverést, de azért igyekeztem, hogy homogén legyen a massza. Kivajazott kenyérformába öntöttem és 180 fokos sütőben 60-70 percig sütöttem. Rácsra borítva hagytam kihűlni. ( Az eredeti receptben a tojásfehérjét külön kell felverni, de tapasztalatom alapján a muffinoknál is remekül működik ez a mindent összekeverünk módszer)A krémhez a mascarponét kikevertem az eritrittel. A citromok héját lereszeltem, majd félretettem. A levüket kipréseltem, elkevertem az étkezési keményítővel, majd láng felett besűrítettem. A mascarponéhoz kevertem, és ezt kentem a felszeletelt sütik tetejére. ( Az eredeti recept 26 cm-es kapcsos tortaformára volt, és ott az egész tortát bevonták ezzel a masszával, a citromhéjat is belekeverve a sajtos cuccba) Gránátalma magokkal és a citromok reszelt héjával díszítettem. Elfogyott. :)