Zabpelyhes cukkini tócsni

  • 2016.02.25.
  • 2

A tócsni (más nevein bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, pacsni, pacsa, placki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike,[1] taccs, tócsi, toksa) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni./forrás: wikipédia/Elkészítési idő: 30 percHozzávalók: 4 adag1 db cukkini2 db tojás2 gerezd fokhagyma1 bögre zabpehely5 dkg cheddar sajt4 púpozott ek teljes kiőrlésű tönkölylisztsófrissen őrölt borszsír, vagy olaj a sütéshezA zabpelyhet kb. 1 dl vízzel felöntöm és megvárom még a vizet magába szívja és megpuhul.A cukkinit és a sajtot lereszelem.Hozzáadom a lereszelt fokhagymát, a tojást, lisztet, megduzzadt zabpelyhet, sózom, borsozom és jól összekeverem.Egy serpenyőbe, kevés olajat vagy zsírt hevítek és kanállal 3-4 gombócot teszek, a kanál aljával lepényekké simítom.Mindkét oldalát pirosra sütöm.