~ FŰSZERES RUMOS - DIÓS KUGLÓF ~

  • 2021.11.27.
  • 1


»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 60 dkg liszt- 3 dkg friss élesztő- 1 kk só- 8 dkg porcukor- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék- 5 dkg lágy vaj- 1 tojás- 1 tojássárgája- kb 2 , 5 - 3 dl langyos tejTöltelék :- 20 dkg darált dió- 10 dkg porcukor- 1 tasak vaníliás cukor- 10 dkg lágy vaj- 1 citrom reszelt héja- 50 ml rum- 1 tojásfehérje1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk
hozzáadjuk a porcukrot, a fűszerkeveréket, a felfutott élesztőt, a tojásokat, a vajat , a tejet, majd alaposan megdagasztjuk a tésztát, ezután letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a rumot, a citromhéját, a tojásfehérjét és a diót.
Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk és behintjük liszttel.Ha a tészta megkelt, deszkára borítjuk és kb 50 * 30 cm - es téglalap alakúra kinyújtjuk, elkenjük rajta a diós krémet és felcsavarjuk, mint a bejglit. A két végét összecsípjük, a formába helyezzük és 30 percig még kelesztjük.170 °C - ra melegített sütőben, kb 60 perc alatt készre sütjük. Ha a kuglóf megsült, a formában hagyjuk még 10 percig, majd rácsra borítva kihűtjük. Porcukorral meghintve, felszeletelve kínáljuk.