~ SAJTOS CUKKINIS LEPÉNY ~

  • 2021.06.25.
  • 7



»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 40 dkg liszt- 1 tk só- 20 g friss élesztő- 1 mk cukor- 3 ek olívaolaj- langyos vízTöltelék :- 1 nagyobb zsenge cukkini- 15 dkg reszelt sajt- 1 gerezd fokhagyma- 1 ek liszt- só, borstetejére : - 1 tojás, lenmmagAz élesztőt egy tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, kevés langyos vizet és felfuttatjuk, ezután a lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, hozzáadjuk az olajat, a felfutott élesztőt és annyi langyos vizet, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk, majd kiolajozott tálba tesszük és a duplájára kelesztjük.A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, enyhén sózzuk és állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk a levétől. Hozzákeverjük a sajtot, a lisztet, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.A tésztát jól beolajozzuk és az 1 / 3 - át félretesszük, a maradékot olajozott felületen vékonyra nyújtjuk ( kb 70 * 40 cm ), a szélesebbik felére egy csíkban ráhalmozzuk a tölteléket, feltekerjük, majd csigaalakúra hajtjuk és egy sütőpapírral fedett tepsire helyezzük.A maradék tésztát is beolajozzuk és 2 hosszabb rudat sodrunk belőle amit összetekerünk és a lepény köré helyezzük. A tetejét lekenjük enyhén felvert tojással , megszórjuk lenmaggal és 20 percig kelesztjük. Előmelegített 180 °C - on szép pirosra sütjük.