~ MÁKOS - DIÓS KAGYLÓK ~

  • 2021.03.29.
  • 1


»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 125 g natúr joghurt- 60 ml víz- 50 ml étolaj- 15 g friss élesztő- 2 ek porcukor- csipet só- 1 tojássárgája- 35 - 40 dkg liszt- 25 g olvasztott
vajTöltelék :- 10 - 10 dkg darált mák és dió- 1 citrom reszelt héja- 1 dl víz- 15 dkg cukor- 1 tasak vaníliás cukor- 1 - 1 ek baracklekvárKenéshez : - 1 tojás szétválasztvaA tésztához összekeverjük a folyékony hozzávalókat, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hozzászitáljuk a lisztet és az egészet összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék.A vízből és a cukrokból szirupot főzünk, hozzáreszeljük a citrom héját és leforrázzuk vele a mákot és a diót. ( a szirupból lehet hogy nem kell mind ) A töltelékekhez hozzákeverjük a lekvárt és kihűtjük.
A tésztát 12 egyforma gombócra osztjuk, mindegyiket kb 15 cm - es átmérőjű kör alakúra kinyújtjuk, a tésztán a közepétől a széléig pizzavágóval egy vágást ejtünk és a képen látható módon 1 - 1 evőkanállal teszünk a töltelékből és körbe feltekerjük. A tészta alját összecsípkedjük és kúp alakúra formázzuk.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk, lekenjük tojássárgájával és hideg helyre tesszük száradni. Ezután lekenjük tojásfehérjével és 30 percig meleg helyen
kelesztjük, majd 180 °C - ra melegített sütőben szép aranybarnára sütjük.