~ MEDVEHAGYMÁS STANGLI ~

  • 2020.03.31.
  • 7

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 60 dkg liszt- 1 csomag friss élesztő- 1 tk cukor- 1 ek só- 1 tojás- 60 ml étolaj- kb 3 dl langyos tejtöltelék :- 1 csokor medvehagyma ( kb 10 dkg )- 6 dkg olvasztott vajtetejére :- 1 tojás
- 10 - 15 dkg reszelt sajtA tésztához az élesztőt 1 dl tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az olajat, a tojást, a tejet és az egészet hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.A megmosott és leszárított medvehagymát felaprítjuk. A megkelt tésztát fél cm - es vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és rászórjuk a medvehagyma felét. A tészta mindkét hosszabbik oldalát középig behajtjuk, ismét lekenjük vajjal és rászórjuk a megmaradt medvehagymát. A tészta alsó részét középig hajtjuk, lekenjük vajjal, majd az alsó részt ráhajtjuk. Letarjuk és 30 percig kelesztjük.Ezután a tésztát kb 25 * 40 cm - es nagyságúra nyújtjuk, a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk sajttal, majd egy pizzavágóval rudakká vágjuk. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és addig kelesztjük amíg a sütő 180 °C - ra melegszik, majd szép pirosra megsütjük.