~ ÍR SZÓDÁS KENYÉR ~

  • 2020.03.20.
  • 4

»HOZZÁVALÓK«- 30 dkg liszt ( lehet kenyérliszt )
- 10 dkg teljes kőrésű liszt- 1 tk só- 1 kk cukor- 1 tk szódabikarbóna- kb 3 dl író
vagy : 3 dl teljes tej + 2 ek citromlé
vagy 2 dl joghurt + 1 dl víz keverékeA sütőt 200 °C ra melegítjük, a sütőbe egy jénai tálat helyezünk.A száraz hozzávalókat öszevegyítjük, majd hozzáöntjük az írót és egy fakanállal az egészet összekeverjük. ( ne gyúrjuk és ne dagasszuk ) A tészta lágy legyen, de ne ragacsos.
Ezután a tésztából lisztezett felületen cipót formázunk, beszórjuk liszttel és egy éles késsel mély keresztet vágunk a tetejébe. A cipót a forró tálba helyezzük, 20 percig fedő alatt, majd a fedőt levéve további 10 perc alatt, pirosra sütjük. ( * a sütési idő eltérő lehet )