~ RÁNTOTT, CSIRKÉS PENNEKOCKA PIKÁNS PARADICSOMSZÓSSZAL ~

  • 2018.02.10.
  • 9

»HOZZÁVALÓK«Besamel :- 5 dkg vaj- 3 ek liszt- 6 dl tej- 5 dkg parmezán- 1 ek aprított petrezselyem- só, bors, őrölt szerecsendiótovábbá :
- 30 dkg csirkemell ( egész )- 15 dkg penne tészta- liszt, tojás, zsemlemorzsa - a panírozáshozParadicsomszósz :- 500 g paradicsompüré- 10 dkg zeller- 1 kis fej vöröshagyma- 3 ek olívaolaj- 1 gerezd fokhagyma- kb 10 bazsalikom levélke- só, bors, cukorA csirkemellet sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajon mindkét oldalát jól átsütjük, majd felaprítjuk. A tésztát enyhén sós vízben al dente - re főzzük.Egy tepsit kibélelünk folpackkal úgy, hogy túllógjanak a szélétől.A besamel - hez egy nagyobb lábasban vajat hevítünk, hozzáadjuk a lisztet és pár percig pirítjuk, majd felengedjük tejjel és csomómentesre keverjük. Ízesítjük és sűrű, szósz állagúra főzzük, végül belekeverjük a reszelt parmezánt és a petrezselymet.A lecsepegtetett tésztát összeforgatjuk a szósszal és a hússal, majd a tepsibe egyenletesen eloszlatjuk, ráhajtjuk a túllógó fóliát és 2 órára betesszük a fagyasztóba. ( vagy a hűtőben egy éjszakán át állni hagyjuk )A szószos tésztát tetszés szerint felkockázzuk, először, lisztbe, felvert, enyhén sós tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk és forró, bő olajban aranybarnára sütjük.
Paradicsomszószhoz a zellert, a hagymát, a bazsalikomot, a fokhagymát
és az olívaolajat 2 dl paradicsompürével összeaprítjuk, majd hozzáöntjük a maradékok pürét és alaposan összeforraljuk. Ízlés szerint ízesítjük.