Dobostorta

  • 2013.12.02.
  • 2

Avagy kerülhet-e torta az ünnepi asztalra?! JAz a bizonyos Dobostorta!
JDobostortát életemben először három, vagy négy éve próbáltam meg sütni. Akkoriban egy kedves barátomat szerettem volna meglepni, de sajna a próbálkozás finoman szólva is katasztrófába torkollott… Történt ugyanis, hogy a tésztához túl sok vajat adtam és az totálisan összeesett, a tojáshab a krémben csomós lett, a tészta széttört, szóval a dobos cukorig el sem jutottam. Azóta eltelt pár év, de a Dobosnak inkább neki sem álltam, úgy voltam vele, hogy a vajas piskóta úgysem sikerülhet, meg minek is próbálkozzak egy olyan tortával, amit igazából se én, se Péter nem szeret… Akkor meg?!Ezzel szépen le is rendeztem a dolgot magamban, amíg nem Szofika egy játékra invitálta a nagyérdeműt az oldalán. Megadott néhány általa elkészített süteményt, amiből aztán mindenki bátran válogathatott és elkészíthette a neki éppen szimpatikust. Az én választásom végül azért esett a Dobostortára, mert ehhez volt itthon alapanyag, illetve van egy új állítható tortakarikám, melynek segítségével akármekkora átmérőjű torta készíthető. (Nem mintha ehhez a sütihez annyira kéne egy tortagyűrű, de jó volt a tudat, na! J) Így végül elhatároztam, hogy csak egy 2/3-os tortát készítek, ami pontosan egy 18-cm átmérőjű, vagyis 8 szeletes tortának felelt meg. Így az ünnepi készülődésbe úgyis valami régi klasszikust kerestem, amit bátran felszolgálhatunk a csodás karácsonyi ebéd után! JA recept Szofikaoldalról való, aki Farkas Vilmos receptjét használta. Vilmos az eredeti 1885-ös receptet készítette, én ezen az egyszerűség kedvéért változtattam, mert nem minden háziasszonynak van otthon kakaóvaja és kakaómasszája. (Nekem épp volt, de azt a bonbonokba tartogatom!) Lássuk akkor a medvét, sütésre fel! JHozzávalók: (Egy 18 cm-es, 8 szeletes tortához.)Aki egy 22-24 cm-es tortát szeretne, az az itt olvasható mennyiség 1,5-szörösével dolgozzon.(1) Tészta:4 egész tojás65 g liszt65 g porcukor23 g vaj1 tk vanília aroma1 késhegy só1 késhegy sütőpor(2) Krém:3 egész tojás150 g porcukor175 g vaj200 g csoki (70%)1 tk van aroma(3) Doboscukor:10dkg cukor1 tk vajA tészta összeállítása:A tészta hozzávalókat elfelezzük és a tésztát két részletben sütjük meg. (Nagyobb mennyisége setén három részletben, két tojásonként sütjük.)A tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojások sárgáit a fele porcukorral és van. aromával kihabosítjuk (A-B). A fehérjét a késhegy sóval és a maradék porcukorral kihabosítjuk (C-D),
majd a sárgájából készült tojáshabot beleforgatjuk a fehérjébe. Ezután gyors mozdulatokkal 2 részletben beleforgatjuk a lisztet (E), majd pár mozdulattal a vajat is (F).Végül egy sütőpapírra átrajzoljuk a tortakarikát, nálam épp három fért rá. A tésztát elosztjuk, majd szépen kikenjük a lapokat (G-H), amiket előmelegített 180°C-on 10-12 perc alatt megsütjük. A tészta felszínét meglisztezzük, majd egy sütőpapírra átfordítjuk. Végül még melegen lehúzzuk a papírokat a tésztáról. (Ha megsült, akkor könnyen lejön, de ha nem akkor tapad rá a tészta, ekkor vissza kell tenni a sütőbe.)
Így készült a tészta!A krém:A krémet 3 részletben készítjük.(1) A vajat – mondom vajat, nemmargarint – a porcukor felével kihabosítjuk, majd félretesszük a konyapulton (szobahőmérsékleten).(2) A csokit feldaraboljuk, majd gőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük. A csokit alól a vizestálból a víz felét leöntjük, de a csokit továbbra is vizes lábos felett tartjuk.