Krumplis pogácsa simán és felturbózva

  • 2020.02.10.
  • 8






A legjobb krumplis pogácsa, amit eddig sütöttem, és a legjobb krumplis-kolbászos-sajtos!
Csak 3 hozzávalót mértem meg. Az alap tésztához ezeket használtam:


60 dkg tejes-margarinos krumplipürét,

1 kg finom lisztet,

2-2,5 fehér kanál sót
kb. 1 dl langyos tejet - amiben feloldottam 1,5 teáskanál cukrot, majd felfuttattam benne 1 cs.
budafoki élesztőt,
1 tojás sárgáját
kb. 10 dkg olvasztott margarint
kb. 4 evőkanál langyos tejfölt, de nem tudom pontosan, annyit használtam, hogy kellemes állagú legyen a tészta


Ezekből se túl kemény, se túl puha tésztát dagasztottam és langyos sütőben duplájára kelesztettem kb. fél óra alatt. Akkor a tésztát ketté vettem, az egyik felébe beledolgoztam fél szál apróra vágott füstölt kolbászt, majd kinyújtottam és meghajtogattam a kolbászos és a sima krumplis tésztát is és lefedve további fél óráig pihentettem. Utána 2 cm vastagra nyújtottam és nagy pogácsaszaggatóval kiszúrtam a pogácsákat.
(A leeső tésztadarabokat épp csak összefogtam, nem gyúrogattam.)

Tepsire rakosgattam, megkentem pici sóval elhabart tojásfehérjével, a kolbászosat reszelt trappista sajttal is megszórtam, további 20 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben 20 perc alatt szép aranybarnára sütöttem. Tényleg isteni lett mindkét pogácsám!