Késői laskagomba 3 az 1-ből

  • 2019.10.30.
  • 5







Legnagyobbikom a hét végén gyönyörű zsenge késői laskagombát hozott, amit szépen megtisztítva egy nagy tálban letakarva a hűtő legfelső polcán tartottam. Mivel a hét végéről volt annyi étel, hogy se hétfőn, se kedden nem kellett főznöm, így ma kerítettem sort a gombára. A legzsengébb, legvékonyabb gombakalapokból testkontrollos rántott gombát készítettem, a gomba egy részéből gombakrémleves készült pirított kenyérkockával, a rántott gomba körete pedig gombás-tavaszi zöldséges rizs lett.


Annyira finom lett minden, hogy nincs arra szó.




A leveshez fél fej felaprított vöröshagymát, meg a megfelelő mennyiségű kockára vágott gombát megdinszteltem kevés olajon, ízesítettem sóval és pici ételízesítővel, őrölt borssal és szárított petrezselyemzölddel, egy evőkanálnyi liszttel leszórtam, csak utána engedtem föl kb. 1,2-1,3 liter meleg vízzel. Jó 20 percig főztem, majd botmixerrel krémesre turmixoltam. Pirított kenyérkockákkal tálaltam.










A rizshez a hagyma másik felét, a kívánt mennyiségű kockára vágott gombával megdinszteltem kevés olajon, sót, ételízesítőt és őrölt borsot adtam hozzá, amikor a gomba jól összeesett, ráraktam 4 félmaréknyi mirelit tavaszi zöldségkeveréket, mikor felforrósodott 20 dkg parboiled rizst, azzal is pirítottam picit, felöntöttem kb 8 dl meleg vízzel, forrás után takarékon főztem 20 percig.








A rántott gombához a zsenge kalapokat mindkét oldalukon picit megsóztam és állni hagytam, amíg megpuhultak. Akkor réteslisztbe, liszttel elkevert, picit sózott hideg vízbe (kb olyan sűrű legyen, mint a felvert tojás), és zsemlemorzsába forgattam, és forró olajban szép pirosra sütöttem. A rántott gomba olyan szaftos és ízes lett, mintha egy-egy vékony tarja szeletet rántottam volna ki. Érdemes kipróbálni. A gombáról kép egy régi bejegyzésemben ITT látható.




Ja, és még három kis zacskó egészben hagyott gombakalapot a fagyasztóba is el tudtam tenni, felirattal és dátummal ellátva.