Hagymás rostélyos céklasalátával és sült sajttal

  • 2013.12.23.
  • 9

Tegnap egy amolyan békebeli vasárnapi ebédet tartottunk. Minden adott volt: együtt a család, minőségi alapanyagok, idő és jó hangulat, ami ugye elengedhetetlen hozzávaló.Hagymás rostélyosHozzávalók 5 személyre:5 szelet rostélyos3 fej hagyma3 ek liszt3 ek zsír1/2 dl olívaolajsó, bors, mustárElkészítése:Csütörtökön, azaz 3 nappal a sütés előtt kicsit kikloffoltam a húsokat, megszórtam borssal, mustárral kentem és az olívaolajjal. Naponta átforgattam. Sütés előtt kicsit letörölgettem a pácot és besóztam. A hagymát vékony karikákra szeltem és egy zacskóban összeráztam 2 ek liszttel. Nagy serpenyőben felforrósítottam a zsírt és kisütöttem a hagymát. A húsokat egyik oldalukon a maradék lisztbe mártottam és nagyon erős lángon mindkét oldalukon pirosra sütöttem. Tálaláskor a sült hagymát a húsokra halmoztam.
A sült sajt jelen esetben köretként funkcionált, saját készítésű, grillezhető sajtból, amit a végén a hússütésből visszamaradt zsíron pirosra sütöttem.Cékla salátaHozzávalók:1 kg cékla1 szál torma2 ek méz2 dl balzsamecetsó, őrölt köményElkészítése:A céklát bő vízben megfőztem, majd 10 percet hideg vízben áztattam. Leszedtem a héját és felkarikáztam. Ráöntöttem az olvasztott mézet, kicsit sóztam, hozzákevertem a köményt, a balzsamecetet, a hasábokra vágott tormát és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Pár napig a hűtőben - néha megkevergetve - érleltem.