Jó kis tavaszi leves mángoldból
- 2018.05.01.
- 7
Az úgy volt, hogy tegnap reggel kimentem a kertbe, és mit látok? Ezt:A mángold kezd magnak menni, de a levelei gyönyörűek, azonnal egy levesre gondoltam. Az asszonyka adott jó kis csirkepörköltöt Pesten, de az ebéd leves nélkül olyan, mint a szél jégesÅ‘ nélkül, csudát sem ér...Szóval leszedtem jó pár levelet. Nos, hogyan kell elkészÃteni: fel kell hÃvni az asszonykámat, mert Å‘ a nagy tudója a mángoldlevesnek, nagyon szeretem, ahogyan készÃti. Szóval meginterjúvoltam, és nekiálltam:A nyelet és vastag eret kivágtam, és felaprÃtottam, nagyjából fél centis darabokra. A leveleket egymásra fektettem, felcsavartam és felszeleteltem.Két gerezd fokhagymát apróra vágtam, egy kis fej hagymát apróra kockáztam.OlÃva olajon megdinszteltem a hagymát, hozzáadtam a fokhagymát, azt kicsit megfonnyasztottam, majd jött hozzá a felaprÃtott levélnyél és erek. Sóztam, borsoztam, hagytam dinsztelÅ‘dni. Közben egy tyúkhúsleves kockából készÃtettem "alaplevet". A csÃkokra vágott leveleket rádobtam, lefedtem, hagytam, hogy összeessen, majd felöntöttem a csirkelével. Egyszer felforrt, majd behabartam tejföllel (bár az asszonykám tejszÃnnel sűrÃti, de mivel nem volt itthon, ezért ettÅ‘l elment a kedvem).Felforraltam, hagytam, hogy a liszt kifÅ‘jön, és kész.Csináltam hozzá pirÃtott füstölt kolbászt.JÓ ÉTVÃGYAT HOZZÃ!
A szerzőről
A Seafalcon főz