Lusta rétes eperrel és rebarbarával cukorbetegeknek.

  • 2022.05.20.
  • 7


Nagy kedvencem a "lusta rétes" (cukorral készült változata erre a linkre kattintva található), melyet most egy kicsit a diétámhoz igazítva sütöttem meg. Persze azért fehér liszttel és a cukorral készült változat finomabb, mert ahhoz vagyok szokva, de állítom így is nagyon finom. Nincs vele sok macera, gyorsan össze lehet állítani, ízlés szerint friss gyümölccsel, vagy éppen befőttel megszórni, és már mehet is a sütőbe. Én a teljes kiőrlésű liszthez pl. rizslisztet kevertem, de ízlés szerint sima lisztet is keverhetünk. Mivel éppen érik az eper, és rebarbara is van a kertemben, így ezzel a kétféle gyümölccsel sütöttem meg, melyek jól illenek egymáshoz.Tészta hozzávalói kb. 18x24 cm-es tepsihez:10 dkg teljes kiőrlésű liszt5 dkg rizsliszt5 dkg eritrit5 gramm sütőpor1/2 kk szódabikarbónacsipet só2 dkg Vénusz margarin
A margarint olvasszuk fel, majd a tepsit béleljük ki sütőpapírral, és kenjük meg az olvasztott margarinnal.Keverjük össze a kétféle lisztet, majd keverjük hozzá az eritritet, a sütőport, a szódabikarbónát, és a sót, majd a lisztes keverék felét szórjuk bele a tepsibe.Töltelék hozzávalói:25 dkg túró2 dl tej1 db tojás (nagy)1 tk vaníliaaroma2-3 dkg eritrit1 tk őrölt fahéj3 dkg Vénusz margarin20 dkg eper2 szál rebarbaraA tepsiben lévő lisztes keverékre morzsoljuk rá a túrót, szórjuk meg a feldarabolt eperrel, és a rebarbarával, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és az eritrittel. (a rebarbarának előzőleg húzzuk le a külső hártyás részét)Ezután szórjuk rá a maradék lisztes keveréket. A tojást keverjük simára a vaníliaaromával és a tejjel, majd öntsük rá a liszt tetejére, lehetőleg úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle, majd csipkedjük rá a margarint. (villával kicsit megmozgathatjuk, hogy mindenhol befedje a tojásos-tejes keverék a lisztet)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény teteje. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük át egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt poreritrittel, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.Ízlés szerint másfajta friss gyümölccsel, vagy éppen befőttel is készíthetjük.