Stollen kelt és sütőporos tésztával.

  • 2021.12.02.
  • 6


A Stollen hosszú évek óta nem maradhat le az ünnepi asztalról, mindig időben megsütöm, és természetesen az egyiket rögtön meg is esszük mert olyan finom. A drezdai kalács kelt tésztával készül, telepakolva többféle aszalt gyümölccsel, és minél tovább áll, annál finomabb. A sütőporos változatba az aszalt gyümölcsök mellett marcipán, és túró is kerül, és szintén nagyon finom. Mivel mindkét kalácsot már hetekkel az ünnep előtt megsüthetjük, így érdemes már most hozzáfogni a sütéshez. A kisült kalácsokat alaposan szórjuk meg porcukorral, majd csomagoljuk be celofánba, és hűvös helyen tároljuk az ünnepekig.
Stollen kelt tésztával
Hozzávalók:50 dkg liszt10 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor5 dkg élesztő2 dl tej20 dkg vaj1 db tojáscsipet só15 dkg mazsola1 dl rum17 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack.....)7 dkg mandula (lehet szeletelt is) 2 tk mézeskalács fűszerkeverék1 narancs reszelt héja1 citrom reszelt héjaA mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.Az aszalt gyümölcsöket, és a mandulát vágjuk fel apróra. (a szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy) A tejet langyosítsuk meg, és keverjük hozzá a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs és citrom héjat, és végül a felfuttatott élesztőt is.Egy nagyobb tálba keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket.Ezután keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig.Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, és a mandulát, majd pár perc alatt, gyúrjuk alaposan össze. Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Ezután mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb. 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon.Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. (v. egy sütőformába)A másik tésztával is így járjunk el.Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
Hozzávalók a lekenéshez:4 dkg vaj10 dkg porcukorA sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg a porcukorral.
Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Marcipános-túrós Stollen
Hozzávalók:38 dkg liszt (Nagyi titka)1 cs sütőpor10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 csipet só1 tk mézeskalács fűszerkeverék2 db tojás10 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliaízű)25 dkg túró10 dkg darált mogyoró (v. dió)25 dkg mazsolakb. 1 dl rum10 dkg kandírozott narancshéj10 dkg kandírozott citromhéj20 dkg marcipánmassza A mazsolát keverjük össze a rummal, hagyjuk pár órát állni, hogy magába szívja, majd csepegtessük le. ( Érdemes a sütés előtti estén összekeverni, és egy éjszakát állni hagyni.)A marcipánt hosszában vágjuk el három egyforma részre, majd mindegyiket sodorjuk 35 cm hosszú hengerré.Egy keverőtálba tegyük bele a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes fűszerkeveréket, a két egész tojást, a felkockázott puha margarint, a túrót, és a darált mogyorót (v. diót), majd a robotgép dagasztó szárával dolgozzuk össze a tésztát. (Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk, összegyúrhatjuk!)Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a kandírozott narancs és citromhéjat, majd kézzel, alaposan gyúrjuk össze a tésztát.Ezután a tésztát osszuk el három egyenlő adagra, majd külön-külön gyúrjuk össze, és formázzuk 35 cm-es hengerré.A tésztahengereket hosszában nyomkodjuk kissé laposra, mindegyiknek a közepére tegyünk egy-egy marcipánhengert, majd hajtsuk rá, és nyomkodjuk össze a tésztát. Közben óvatosan hengergessük meg, hogy szép formás legyen, és sütés közben ne nyíljon szét. (Én a 35 cm hosszú tésztát kb. 4 cm szélesre nyomkodtam mielőtt rátettem a macipánhengert.)Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd szorosan egymás mellé helyezzünk rá két megtöltött tésztát, majd a harmadik tésztát tegyük a tészták közepére.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve, még forrón kenjük majd le olvasztott margarinnal!!!
Hozzávalók a lekenéshez és szóráshoz:5 dkg margarin5 dkg porcukorA margarint olvasszuk fel, majd a sütőből kivett kalácsot azonnal kenjük le, majd szórjuk meg a porcukorral.

Címkék

Karácsony