Sárgadinnyés-citromos pohárdesszert.

  • 2021.08.07.
  • 7


Nagyon szeretem a pohárdesszerteket, mert egyszerűen elkészíthetőek, a mascarponekrémhez pedig bármelyik gyümölcs remekül illik. Mivel volt itthon sárgadinnye, mascarpone meg mindig van a hűtőben, így hozzá is láttam az ebéd utáni desszert elkészítéséhez. A fűszeres lében roppanósra párolt sárgadinnye, a citromos mascarponekrém, és a ropogós keksz, pedig nagyon jól összeillettek.
Hozzávalók 3 kehelyhez:1 kisebb sárgadinnye3 ek méz1 cs vaníliás cukor 3 db szegfűszeg
1/2 kk őrölt fahéj1/2 kk őrölt gyömbér1 dl édes fehérbor (v. víz) Citromos mascarponekrém hozzávalói:25 dkg mascarpone15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1/2 citrom reszelt héja és leve2 dl Hulala (v. habtejszín)Kell még poharanként 2-3 db ropogós keksz
A sárgadinnyéből vájjunk ki kisebb golyókat, öntsük hozzá a bort (v. vizet) adjuk hozzá a mézet, a vaníliás cukrot és a fűszereket, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy roppanós maradjon.Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük át egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd keverjük simára. (ízlés szerint több citromot is tehetünk bele)A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel félkemény habbá, majd több részletben keverjük hozzá a mascarponekrémhez.A poharak aljába morzsoljuk bele az ízlés szerinti ropogós kekszet, kanalazzuk rá a citromos krém felét, majd kanalazzuk rá a lecsepegtetett sárgadinnyét. Ezután kanalazzuk rá a maradék citromos krémet, díszítsük pár darab sárgadinnyegolyóval és citromfűvel.Az elkészült pohárdesszertet rögtön tálaljuk, mert különben a keksz felázik és elveszti ropogóságát, a dinnye pedig levet enged. A sárgadinnyét és a citromos krémet előre elkészíthetjük, majd tálalásig tartsuk a hűtőben.