Áfonyás cukkinikenyér.

  • 2021.08.22.
  • 7


A cukkini az egyik kedvencem, melyet ezerféleképpen fel lehet használni. Nagyon szeretjük levesnek, főzeléknek, salátának, vagy éppen egy-egy süteménybe belerejtve. (további cukkini receptek a linkre kattintva találhatóak) Mivel igen szépen teremnek a cukkinibokrok, így szinte naponta a tányérunkra kerül valamilyen formában. A hétvégére éppen cukkinikenyeret készültem sütni, amikor is a hűtőbe benézve éppen az áfonyás doboz került a kezembe.... gondoltam beleszórom a süteménybe, mert elrontani biztosan nem fogja. Bizony nem rontotta el, sőt nagyon is összeillett a cukkini és az áfonya. A sütemény már magában is nagyon finom, és szaftos volt, de azért én még kínáltam hozzá a frissen főzött sárgadinnye lekvárból is....Hozzávalók 25x10x7 cm-es sütőformához:
30 dkg cukkini25 dkg liszt15 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor2 db tojás (nagy)csipet só1/2 cs sütőpor1 kk szódabikarbóna1 citrom reszelt héja1 kk őrölt fahéj1 dl tejszín (habtejszín)20 dkg áfonya
A cukkinit reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd hagyjuk állni hogy levet engedjen.A lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, és a reszelt citromhéjjal.A tojásokat keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a tejszínnel, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és szintén keverjük simára.Ezután keverjük hozzá a lereszelt cukkinit is, majd keverjük alaposan össze.(a cukkinit nem kell kinyomkodni, levével együtt keverjük hozzá)Ezután adjuk hozzá az áfonyát, majd óvatosan, hogy a gyümölcs ne törjön, keverjük, forgassuk össze.A sütőformát kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel, majd öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 60 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 55 percig sütöttem.)A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk még mellé pl. gyümölcslekvárt is. Én sárgadinnye lekvárt kínáltam mellé, mely jól illik a cukkinikenyérhez.