Körmös töltött káposzta gazdagon, egyenesen a sütőből.

  • 2021.03.27.
  • 7


A savanyú káposztát mindenféle formában nagyon szeretjük, legyen az székelykáposzta, esetleg egy finom leves melybe szintén belekerül, a téli időszakban csak úgy magában a magas C-vitamin tartalma miatt, vagy töltött káposztának elkészítve. Mivel lassan vége a savanyú káposzta szezonnak, így gondoltam utoljára még főzök egy nagy adagot. Többféleképpen is készítettem már töltött káposztát, de ennek a körmös-húsos változatnak az ötletét nemrégiben a "FŐMENÜ" című műsor adta. Akkor rögtön eldöntöttem hogy megfőzöm, és most el is készült. Mivel elég sok időt vesz igénybe pl. a sertésköröm puhára főzése, és az összeállított káposzta is több órán át csücsül a sütőben, így ha ebédre szeretnénk feltálalni, akkor érdemes már előző nap megfőzni. Az elkészült káposzta pedig nagyon finom, és nagyon laktató.Hozzávalók a főzőléhez:2-3 db sertésköröm2 db
babérlevél1 db vöröshagyma3-4 gerezd fokhagyma1/2 ek só3 db borókabogyó (el is hagyható)6-8 db fekete szemes borsA körmöket nézzük át, és ha szükséges tisztítsuk meg. (Én kézi pörzsölővel mindig megpörzsölöm, így biztosan nem marad rajta szőr.)Ezután daraboljuk fel, majd tegyük egy nagyobb edénybe, és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Adjuk hozzá a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát, tegyük bele a babérlevelet, borsot, borókabogyót, a sót, majd addig főzzük, míg a hús teljesen leválik a csontról.Ezután szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert ezzel öntjük majd fel a káposztát.A csontról szedjük le a nagyobb darab húsokat, mert azokatmajd beletesszük a káposztába.Tipp:A körömnek elég sok idő kell ahhoz hogy puhára főjön, így érdemes előző nap elkészíteni, majd a főzőlevet felhasználás előtt felmelegíteni.Hozzávalók a húsgombócokhoz: 60 dkg darált sertéshús (pl. lapocka, comb..)10 dkg füstölt császárszalonna10 dkg rizs1 db vöröshagyma2 gerezd fokhagymasó (ízlés szerint)őrölt fekete bors (ízlés szerint)1 db tojás (nagy)1 tk pirospaprika A szalonnát vágjuk fel apró kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A rizst főzzük puhára, de arra figyeljünk, hogy nehogy szétfőzzük.Egy serpenyőbe tegyük bele a szalonnát, és süssük pirosra, majd szedjük ki, és tegyük félre.A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk világos zsemle színűre, majd hűtsük ki teljesen. (ha szükséges akkor egy kevés zsiradékot adjunk hozzá)A darált húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá az elősütött szalonnát, a vöröshagymát, a préselt fokhagymát, a pirospaprikát, az előfőzött rizst, az egész tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan gyúrjuk össze a masszát. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)Ezután a húsmasszából formázzunk közepes nagyságú gombócokat, majd csomagoljuk be savanyított káposztalevélbe.Mivel ilyenkor már nincs a zöldségesnél savanyított káposztalevél, így most csak a megformázott húsgombócokat főztem bele a káposztába, de ettől még nagyon finom volt.Hozzávalók a káposztához:2 kg savanyú káposzta50 dkg oldalas3 db debreceni30 dkg füstölt kolbásza csontról lefejtett főtt körömhús20 dkg füstölt császárszalonnaaz elkészített húsgombócok 1 ek pirospaprikaa köröm főzőleve
1 db vöröshagyma
1 ek sertészsír

A savanyú káposztának nyomjuk ki a levét, hogy ne legyen majd nagyon savanyú, és vágjuk fel kisebb darabokra. A császárszalonnát csíkozzuk fel. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A debrecenit és a füstölt kolbászt vágjuk fel vastagabb karikákra. Az oldalast szeleteljük fel a csont mellett.Egy edénybe melegítsük fel a zsírt, adjuk hozzá a felcsíkozott szalonnát és süssük pirosra, majd szedjük ki, és tegyük félre.A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt oldalast, majd hirtelen süssük mindkét oldalát pirosra, majd szedjük ki és tegyük félre.Ezután a zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és futtassuk meg, majd vegyük le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a savanyú káposztát, öntsünk rá a főzőléből, és alaposan keverjük össze.Ezután szedjük ki a káposzta felét, és tegyük félre. Az edényben maradt káposztára helyezzük rá a húsgombócokat, az elősütött oldalast, szórjuk rá a felkarikázott füstölt kolbászt és debrecenit, tegyük rá a lefejtett főtt körömhúst, majd takarjuk be a félretett káposztával.Ezután öntsük fel annyi főzőlével, hogy ellepje a káposztát, majd fedjük le az edényt, és tegyük rá egy gáztepsire.(így ha kiforrna a leve, nem a sütőt kell majd sikálni)Helyezzük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, majd kb. 30 perc múlva mérsékeljük a hőfokot kb. 150 fokra, és főzzük még kb. 2,5 óráig hogy a húsok, és a káposzta is puhára főjenek. (Én légkeverésnél 180 fokon főztem 30 percig, majd 150 fokon még 2,5 óráig.)Amikor elkészült hagyjuk még a meleg sütőben, majd vegyük ki és tálalásig tartsuk melegen.
Mivel elég hosszadalmas a töltött káposzta elkészítése, így érdemes már előző nap megfőzni, de legalábbis összeállítani.
Tálalás előtt úgy szedjük a káposztát a tányérba, hogy mindegyik húsból, és a káposztából is kerüljön rá. Ízlés szerint kanalazzunk rá tejfölt, és kínáljunk hozzá egy szelet friss kenyeret.